Středomoravské hrady a zámky ožijí v srpnu hudebními přehlídkami

Olomouc - Na hudební přehlídky a vystoupení národopisných souborů se mohou těšit v srpnu návštěvníci středomoravských hradů a zámků. Kulturní akce se uskuteční na nádvořích bouzovského a šternberského hradu a na zámku Jánský Vrch na Jesenicku. Především příznivci lidových tanců a písní si přijdou na své ve čtvrtek 13. srpna v areálu šternberského hradu, který bude hostit potřetí mezinárodní folklorní festival. Na přehlídce vystoupí kromě národopisných souborů z Česka soubory z Uzbekistánu a Jordánska.


Zámek Jánský Vrch zase ožije o víkendu hudební přehlídkou Javornický rockfest. „Kromě souborů z Jesenicka zahrají příznivcům rockové hudby revivalové skupiny Team, Lucie nebo Red Hot Chili Peppers revival,“ uvedl spolupracovník olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Tomáš Tichák. 

Hrad Bouzov bude patřit hudebníkům v závěru prázdnin. Ve čtvrtek 27. srpna začne na jeho nádvoří festival Mohelnický dostavník. Na Bouzově vystoupí soubor Quanti minoris, folkové duo Wabi Daněk a Miloš Dvořáček a skupina Marien.