Tip na cyklovýlet: pražský koncert Radiohead

Praha - Po Madonně přijela do České republiky další hvězda světové hudby. Na rozdíl od americké popstálice ale koncertují britští Radiohead v Česku poprvé. Pětičlenná formace v čele s Thomem Yorkem vystoupí dnes pod širým nebem v areálu pražského Výstaviště. Předskokany bude elektronický audiovizuální projekt Moderat z Berlína, který si vybrali sami Radiohead. Ekologicky smýšlející hudebníci přivezou do Prahy nejen dobrou hudbu, ale i trochu ekologické osvěty. Fanoušci na jejich koncert například mohou vyrazit na kole.

Areál Výstaviště se otevře návštěvníkům v 16 hodin. Koncert začne vystoupením berlínské předkapely o dvě hodiny později. A ve 20:00 se fanoušci dočkají hlavních hvězd.

Podoba dnešního koncertu zůstává tajemstvím, je ale pravděpodobné, že se bude podobat některému z již proběhlých vystoupení. Na téměř dvouhodinové show by tedy neměly chybět proslulé skladby jako Paranoid Android, Creep, Karma Police či Airbag. Zaznít by měl i nový singl These Are My Twisted Words, který Radiohead umístili tento týden ke stažení zdarma na internet.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Pořadatelé slibují velkolepou podívanou. Zajistit ji má mimo jiné aparatura o výkonu podobném jako při koncertu Madonny a obrovský světelný park. A to včetně speciálního LED systému, který si kapela přivezla.

Radiohead například požadují, aby jim organizátoři zajistili tichou místnost, kde by mohli cvičit jógu a soustředit se na přípravu před koncertem. Jejich požadavky se ale jinak týkají především zajištění „earth friendly“ podmínek koncertu. Jsou první hudební skupinou, která si nechala pousoudit vliv svých koncertů na životní prostředí samostatnou vědeckou studií. Na základě jejích závěrů trvají Radiohead na dodržování ekologického chování během svých vystoupení.

„Z toho vyplývá i řada opatření pro pražský koncert, na jejichž dodržení dohlíží zvláštní člen týmu skupiny,“ prozradil pořadatel koncertu Radiohead v Česku Borek Jiřík. Skupina například vyžaduje bionaftu jako palivo pro generátory elektrické energie nebo nádobí z recyklovatelných materiálů. To platí i pro návštěvníky koncertu - nápoje budou čepovány do omyvatelných, zálohovaných kelímků.

A jako alternativní způsob přepravy - aby návštěvníci nezatěžovali životní prostředí dopravou na koncert - připravili organizátoři projekt „Prahou na kole“. V den koncertu mezi 16:15 a 17:00 proběhne speciální cyklojízda na Radiohead, sraz je U Sovových mlýnů. Dopravit se k Výstavišti na bicyklech mohou fanoušci samozřejmě i individuálně. Nejlepší trasy pro cestu (i další informace o projektu) najdou na stránkách iniciativy Auto*Mat a svá kola mohou v areálu během koncertu nechat v úschovně. O zábavu návštěvníků, které by doprava na Radiohead dost nerozveselila, se přímo v areálu postará i ruské kolo, které bude (za poplatek) přístupné pouze jim.

- vstupenky - předprodej probíhá celkem v sedmi zemích Evropy; lístky jsou k dostání v síti Ticketpro, koupit je bude možné i na místě;
- přístup do areálu: vstup pouze branou u tzv. Bruselské cesty, přístup k ní bude od zastávky tramvaje Výstaviště po chodníku parkem Stromovka, ne hlavním vchodem areálu;
- k dispozici bude úschovna zavazadel a také hlídané parkoviště pro kola (od 15:00);


- pro tělesně postižené budou v každé zóně k dispozici vyvýšené plošiny;
- na místě bude platit zákaz vnášení deštníků, videokamer, fotoaparátů, nahrávacích zařízení, drog, zbraní, nápojů, lahví a zákaz vstupu s nadměrnými zavazadly; doma nechte i své zvířecí přátele;

Kdo jsou Radiohead…

Členové Radiohead se ve složení Thom Yorke (zpěv), Phil Selway (bicí), Ed O´Brien (kytara), Jonny Greenwood (klávesy, kytara) a Colin Greenwood (baskytara) dali dohromady v roce 1985 na chlapecké škole v městečku Abingdon v Oxfordshire. Vytvořili kapelu, kterou pojmenovali On a Friday. Svými koncerty v okolí Oxfordu zaujali významné hudební producenty a vydavatelství, což vyvrcholilo podpisem smlouvy s labelem EMI a přejmenováním na Radiohead dle skladby Radio Head od Talking Heads.

Vydali zatím sedm studiových alb – Pablo Honey se slavným singlem Creep (1993), The Bends (1995), OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail to the Thief (2003) a In Rainbows (2007). Největší slávy a obdivu se zřejmě dostalo třetímu v pořadí OK Computer, které je považováno za jedno z přelomových alb 90. let 20. století a které jim zároveň zajistilo komerční úspěch po celém světě. Posledním In Rainbows rozbouřili vody hudebního businessu, když jej nechali za dobrovolný poplatek volně ke stažení z internetu. V roce 2005 se Radiohead objevili na 73. místě v žebříčku nejlepších kapel historie časopisu Rolling Stone.

  • Radiohead zdroj: Arts Marketing http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106113.jpg
  • Cyklista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28857.jpg
  • Kudy na Radiohead… zdroj: Arts Marketing http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106112.jpg
  • Radiohead zdroj: Arts Marketing http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106115.jpg
Vydáno pod