V dubnu se do Prahy vrátí slavný tenorista Villazón

Praha - Příští rok zazpívá v Praze slavný mexický tenorista Rolando Villazón. Koncert se uskuteční 13. dubna ve Smetanově síni Obecního domu. Bude součástí jarního turné k novému projektu Villazónovy poklady (Villazón Treasures) prestižního vydavatelství Deutsche Grammophon, v rámci kterého zazní speciální aranže nejlepších belcantových árií - Giuseppa Verdiho, Gaetana Donizettiho, Gioacchina Rossiniho a Vincenza Belliniho. Villazóna doprovodí komorní těleso Nuevo Mundo Chamber Orchestra. Z koncertu by měla vzniknout i nahrávka.

„Předprodej vstupenek zahájíme 17. října,“ oznámila pořadatelka koncertu Alena Nachtigalová. Z těchto důvodů se přesune na srpen 2012 koncert irské mezzosopranistky Tary Erraughtové a amerického tenoristy Lawrence Brownleeho, ohlášený byl na začátek května příštího roku.

Světově proslulý devětatřicetiletý tenorista Villazón si získal pevné postavení na světové scéně díky svým podmanivým výkonům. Kritici jej považují za jednu z nejobdivovanějších operních hvězd současnosti. Loni v březnu se na pódia vrátil s velkým úspěchem po téměř roční odmlce kvůli operaci. Deník The Times o jeho nedávném vystoupení v Londýně napsal: „Je to prostě Villazón: je znovu zpět se svou pověstnou bujarostí, zvučným tenorem a děsivě výtečnou hereckou schopností.“ V Praze naposledy zazpíval v únoru 2007, poprvé v roce 2005.

Villazóna provází vyznamenání a úspěchy

Jako vítěz vyhledávané soutěže Operalia Plácida Dominga v roce 1999 vstoupil velmi úspěšně na mezinárodní operní scénu. Jeho evropským debutem byla role rytíře Des Grieux v Massenetově Manon, kterou zpíval ještě téhož roku v Janově. Brzy poté následovaly debuty ve dvou operních domech, které se staly jeho domovskými scénami: Pařížská národní opera a Berlínská státní opera.

Renomé a slávu mu nesmírně zvětšilo také účinkování na Salcburském festivalu v roce 2005 ve Verdiho opeře La Traviata po boku žádané sopranistky Anny Netrebkové. Kritici u obou umělců, kteří vzbuzují až extatické nadšení, oceňují krásnou kantilénu i jejich bezprostřední schopnost komunikovat s publikem. V newyorské Metropolitní opeře debutoval v roli Alfreda, poté se na tuto scénu vrátil i jako Verdiho hrabě a Rodolfo. Účinkoval ale i v milánské La Scale i londýnské do Královské opeře Covent Garden.

Do Prahy se 16. října vrátí italská operní hvězda Cecilie Bartoliová s repertoárem italských kastrátů z CD Sacrificium, letos vyznamenaného cenou Grammy. Operní fanoušci se mohou těšit mimo jiné i na americkou mezzosopranistku Kate Lindseyovou, která před dvěma lety excelovala v novém nastudování Offenbachových Hoffmannových povídek v newyorské Metropolitní opeře. Zazpívá 25. ledna příštího roku v Obecním domě. Příští rok 25. září podruhé přijede i slavná lotyšská mezzosopranistka Elina Garančová a 23. listopadu se představí italský basbarytonista Ildebrando D'Arcangelo.