Hit ze Sundance zahájí festival v Litoměřicích

Litoměřice - Předpremiérou francouzského snímku Louise a Michel, který si odnesl ceny z festivalů v San Sebastianu a Sundance, dnes začne filmový festival Litoměřice podeváté. Festival, který si během let získal renomé přehlídky s kvalitní dramaturgií, ktará má co nabídnout i filmovým znalcům, nabídne vedle celovečerních filmů i pásma krátkých snímků (FAMUFEST, ANIfest), koncerty, divadelní představení a výstavu filmového plakátu. Promítání se budou konat na třech místech.

Tématem letošního ročníku bude - po různých střetech (generací, pohlaví, civilizací) minulých let - film noir. Příznivci elegantních kriminálek a silných příběhů se mohou těšit zejména na francouzskou tvorbu. Na programu jsou například snímky Jean-Pierre Melvilla Armáda stínů a Práskač nebo díla ze 70. let Stará puška a Válka policajtů. 

Z německého zlatého fondu byly vybrány filmy Fritze Langa Vrah mezi námi z roku 1931 nebo téměř neuváděný snímek Roberta Siodmaka Noc, ve které přišel ďábel. Americké režiséry budou na festivalu zastupovat nejnovější snímky nezávislého tvůrce Jima Jarmusche Hranice ovládání a animátora Billa Plymptona Idioti a andělé. Tento snímek zvítězil na letošním festivalu Anifest. Zvláštností bude také série tři japonských filmů zastupujících na festivalu asijské noirové inspirace – Krev prokletého, Bledý květ a Bez cti a lidskosti.

Podrobný program zde.

V sekci Krátkých filmů uvidí návštěvníci pásmo filmů FAMU, včetně v Cannes oceněné Báby nebo dokumentárního filmu o Paláci Akropolis Akráč. Nebude chybět výběr toho nejlepšího z ANIfestu a Fresh Film Festu. Komponovaný blok bude věnován anime noir.

Mimofilmový program zajistí herečka a zpěvačka Lenka Vychodilová, kapely Rudovous, Byl pes a další. Pozvání přijal pražský divadelní soubor LETÍ s inscenací hry Svou vlastní ženou. Pro děti je připraveno víkendové divadelní představení a promítání filmů z Anifestu.