Sen noci svatojánské do třetice všeho shakespearovského

Praha - Sen noci svatojánské si mohou návštěvníci letošních Letních shakespearovských slavností nechat zdát ve třech různých inscenacích. Čarovnou komedii v česko-slovenském obsazení, která byla s úspěchem uvedena už na minulých ročnících, mohli letos vidět diváci na Bratislavském hradě. Na ten Pražský přivezl Shakespearovo drama o lásce, zmatcích a čarech anglický soubor British Shakespeare Company. A dvě pražská představení, propojující divadlo a hudbu, nabídnou slavnosti ještě po dva poslední srpnové večery.

Hrát se bude pod širým nebem na zbrusu nové scéně, v zahradě u terasy Jízdárny Pražského hradu. Kouzelný Shakespearův text v podání herců Sabiny Laurinové (Titanie), Oldřicha Víznera (Oberon) a Ivany Jirešové (Puk) doprovodí Pražská komorní filharmonie. Zazní hudba Felixe Mendelssohna-Bartholdyho zkomponované jako scénický doprovod právě k Shakespearově čarovné komedii.

Kompletní Mendelssohnův opus, včetně jeho nejslavnějších částí, jako Svatební pochod či Tanec skřítků, přednese sopranistka Kateřina Kněžíková, mezzosopranistka Karolína Bubleová Berková a dětský sbor Bambini di Praga. Pražskou komorní filharmonii povede její mladý šéfdirigent Jakub Hrůša. Režisérem představení, nastudovaném v efektních kostýmech a v částečně hrané, poloscénické úpravě, je Tomáš Šimerda.


Letní shakespearovské slavnosti začaly 25. června. Hry proslulého anglického dramatika se hrály v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě, Košicích a ve Zvoleně. Do 3. září, kdy slavnosti končí, jsou na programu ještě reprízy dvou her: Macbetha s Milanem Ondríkem, Ladislavem Frejem a Veronikou Freimanovou v dvojroli lady Macbeth i lady Macduff a úspěšného titulu Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela. V roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa se představuje Bolek Polívka, důvtipnou paní Pažoutovou hraje Simona Stašová.

Pražská komorní filharmonie na fotografii Sáry Saudkové
Zdroj: www.shakespeare.cz/PKF/ Sára Saudková
Vydáno pod