První a poslední Pavla Máry

Praha – Po autorských výstavách Jana Švankmajera a Miloty Havránkové uvádí Artinbox Gallery svou třetí autorskou výstavu s názvem První a poslední. Fotografie Pavla Máry aplikované na filmové fólie, kov i sklo z počátků autorovy tvorby jsou konfrontovány s jeho nejnovějšími díly vytvořenými prostřednictvím digitálních technologií.

Také jedny z prvních Márových fotografií z konce 60. let, jimiž se prezentoval u přijímacích zkoušek na FAMU, a které se v 80. letech staly podklady těchto aplikací, se zde potkají s jeho posledními pracemi, dokončenými před několika týdny. „Pro mě byla fotografie v tom klasickém pohledu velice problematická. Spíš bylo zajímavé pracovat s určitou zkratkou, ale přitom dodržet tu čistotu fotografie. Takže ty první fotografie byly zvětšeniny těla, jež jsem aplikoval přes přirozené zrno, které tam vzniklo, ale do jiných materiálů,“ přibližuje fotograf a pedagog Pavel Mára.

Fotografie se tedy liší především materiálem, do kterého jsou aplikovány. „Je jedno, jestli fotografujete digitálně nebo analogově, děláte jeden obraz. Pro mě bylo vždycky důležité, že jsem tam uměle nezasahoval. Je to čistá fotografie, i když se zdá, že je manipulovaná. Pracuje třeba jen s převrácením negativů,“ upřesňuje Mára.

Rozhovor s Pavlem Márou (zdroj: ČT24)

V současné době ale nastává určité oživení analogové fotografie, což Mára zaznamenal i u svých studentů. „Klasická technologie rozhodně není ztracená. Je nenahraditelná například v kontaktu. Ale každá technologie má svá specifika a svou krásu,“ dodává s tím, že často pracuje i s oběma synchronně. Výstava fotografií Pavla Máry v Artinbox Gallery potrvá do 22. října.