Benátky ocenily Libanon

Benátky - Hlavní cenu nejstaršího filmového festivalu na světě v Benátkách, Zlatého lva, získal izraelský film Lebanon (Libanon) režiséra Samuela Maoze. Námětem snímku s autobiografickým charakterem je izraelský zásah v Libanonu. Maoz ukazuje válku tak, jak ji vidí průzorem tanku jeden z členů posádky. Sedmačtyřicetiletý režisér převzal sošku Zlatého lva z rukou předsedy poroty, americko-tchajwanského režiséra Anga Leeho. Cenu věnoval všem, kteří se jako on vrátili z války živí a zdraví, zdánlivě se jim daří dobře, ale ve svém nitru se museli naučit žít s bolestí.

Nejlepším hercem byl vyhlášen Brit Colin Firth za roli smutkem zlomeného muže v prvotině amerického režiséra Toma Forda A Single Man (Samotář). Herec, známý například z filmů Valmont nebo Mamma Mia!, označil dnešní ocenění za největší poctu svého života.

Cenu pro nejlepší herečku dostala ruská umělkyně Xenia Rappoportová za roli emigrantky ve filmu italského režiséra Giuseppeho Capotondiho La doppia ora (Dvojí hodina). Hraje komornou, která se zaplete do temné historie vloupání. Pětatřicetiletá Rappoportová, která byla dosud známá hlavně ve své zemi, přirovnala při přebírání sošky své pocity k „bleskosvodu, do kterého právě uhodilo“.

Cena za režii byla přiřčena íránské režisérce Šírín Nešatové za její film Women without Men (Ženy bez mužů). Ocenění z benátského festivalu je dalším potvrzením dobrých pozic íránské kinematografie na mezinárodní scéně. Děj filmu se odehrává v období Západem podporovaného převratu v roce 1953, kdy přišel k moci šáh.


Americký herec, režisér a scenárista Sylvester Stallone převzal v Benátkách cenu pro osobnost, která zanechala stopu v dějinách soudobého filmu.

O Zlatého lva soutěžilo na letošním 66. ročníku celkem 25 filmů. Mezi nimi nebyl žádný z České republiky. Svého zástupce mělo Česko jen v jedné z vedlejších soutěžních sekcí Týden mezinárodní kritiky - slovensko-česko-irský snímek Lištičky režisérky Miry Fornayové.

Ïránská režisérka Šírín Nešatová
Zdroj: ČTK/AP/Domenico Stinellis
Vydáno pod