Sputnici slaví padesátku našeho kamarádského rokenrolu

Praha – Dali si jméno Sputnici podle první umělé družice a jako první se vydali na československou rokenrolovou dráhu. Koncertovali na přelomu 50. a 60. let a mnozí jejich členové se zapsali do československých (respektive českých) hudebních dějin. Sputnici dnes v Kulturním domě Barikádníků v pražských Strašnicích oslavují 50. výročí československého rokenrolu. Zároveň pokřtí svou knihu a dvojalbum s více než šedesáti hity ze sputnických koncertů.

Zakládající členové Sputniků se potkali ve škole a k založení kapely je dovedla potřeba hrát muziku, která by na rozdíl od tehdejší učesané populární hudby nepostrádala bezprostřednost. Spojili hudbu, kterou znali z poslechu například Radia Luxembourg, s českými texty a svými průkopnickými věcmi si hned získali posluchače. První koncert odehráli v říjnu 1959.

Texty v češtině jim trochu pomohly uchránit svou hudbu před cenzurou. „Že zpíváme česky, mělo svůj rajc, původnost a taky jsme to měli o něco jednodušší. Skupiny, které zpívaly anglicky, měly mnohem větší problémy, byly dokonce zakazovány. Zažili jsme ale občas i pikantní situace. Třeba když jsme hráli skladbu, která ještě neprošla tehdejší HSTD, Hlavní správou tiskového dozoru. Na dalším vystoupení už seděli inspektoři a sledovali, jestli větu, kterou nám zakázali, hrajeme. My zpívali lalala, ale publikum už vědělo, co tam má být za slova, a náramně se tím bavilo,“ vzpomíná jeden ze zakládajících členů Tomislav Vašíček.

Rozhovor s Tomislavem Vašíčkem a Jiřím Klímou (zdroj: ČT24)

Vystoupení Sputniků nebylo jen o hudbě, mezi písně často vkládali divadelní scénky a autorské povídky. Eduard Krečmar, textař, připravoval koncert jako jakési pásmo. „Bohužel na konci roku 1962 rozpory mezi těmi, kteří patřili spíše do divadelní sekce, a muzikanty, kteří chtěli dělat hudbu už profesionálně a divadlo je nezajímalo, vedly k tomu, že jsme se rozešli,“ vysvětlil další ze zakládajících „Sputniků“ a  kronikář skupiny Jiří Klíma, co stálo za rozpadem první československé rokenrolové kapely. Na přelomu 50. a 60. let prošla touto skupinou řada dodnes známých hudebníků, jako například Petr Janda, Jiří Stivín, Jan Antonín Pacák nebo Pavel Vrba.

Nejde jen o příběh Sputniků, který si můžete přečíst. Z této knihy na vás dýchne atmosféra pozdních padesátých a raných šedesátých let dvacátého století a pohladí vás svět teenagerů té doby.

Pojmenování Sputnici je plurálem známého názvu první umělé družice, kterou do oběhu vyslali Rusové, a znamená česky souputníci - což poukazuje na význam kamarádství a přátelství, jež Sputnikům dodávalo sílu potřebnou k jejich pionýrské práci.

/Z knihy Sputnici – Náš kamarádský rock´n´roll/

  • Sputnici při nahrávání v Čs. rozhlase (1962) zdroj: www.sputnici.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110849.jpg
  • „Předsputnici“ na řepné brigádě (říjen 1958) zdroj: www.sputnici.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110839.jpg