Činoherní klub hledejte U kočičí bažiny

Praha – Pražský Činoherní klub zahájil 45. sezonu inscenací irského dramatu U kočičí bažiny. Autorka hry Marina Carrová ve svých dílech originálně využívá prvků řecké tragédie, tentokrát napsala variaci klasického Eurípidova dramatu Médeia. Ženy v Carrové hrách kráčejí do záhuby, vedeny svými jasnými představami o mužích, vášnivé lásce a rodinném soužití. V hlavní roli drsné a nelítostné hry se představuje Veronika Žilková.

Hester Swanová (Veronika Žilková) vždy žila naplno a po svém a nakonec skončila zapletená do sítí svých vlastních vášní. Hrozí, že přijde o to nejdůležitější ve svém životě – o muže a dítě. Diváci se s ní setkávají v okamžiku, kdy opuštěná a zrazená stojí před svým posledním životním rozhodnutím.

Hra U kočičí bažiny se odehrává v zapadlém koutě na irském venkově. „Tam vítr a nevlídné počasí donutí lidi, že když se seberou a jdou jinam, musí mít nějaký důvod. Umřít pro lásku je v této hře věrohodnější, než kdyby se to stalo na Žižkově,“ domnívá se Veronika Žilková.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

K motivům antické tragédie přidala Carrová v této hře nejen současnost, ale také humor. „Je to překvapivý příběh s vypracovanou pointou a plnokrevnými postavami,“ uvedl o hře režisér Martin Čičvák. U kočičí bažiny je také hrou o citech a ženské duši. „Nejen o ní,“ dodává herečka Gabriela Vránová, „je také o jinakosti a tom, že být jiný není žádná legrace.“

Vydáno pod