Za svěžím vzduchem do La Putyky

Praha – Za nejúspěšnější letní projekt označilo první poprázdninové vydání Divadelních novin pohybové představení ve stylu nového cirkusu La Putyka. „Představení, využívající prvky kabaretu, tance, hudebního, loutkového a fyzického divadla, plné komických i efektivních akrobatických čísel, vneslo do českého divadelního prostředí svěží vzduch a přilákalo do jeho ochozů nové, mladé návštěvníky,“ píší noviny o projektu Rostislava Nováka v rubrice Sukces léta.

Originální představení se inspiruje Francií, kolébkou nového cirkusu, ale vychází z českých reálií hospodského života. „La Putyka je hospodský nový cirkus,“ vysvětlil Novák. Do příběhu jedné hospody a jejího vrchního se zapojují herci, tanečníci a akrobaté. Do La Putyky se vejdou i gymnastické balony upravené pro koňské pólo, bojová umění nebo retro kolečkové brusle.

„Představení je výjimečné nejen tím, že v novém cirkusu toho u nás zatím moc nevzniklo, ale i proto, že uspělo všude možně, kde se Rosťa Novák a La Putyka objevila. Vážíme si také produkční stránky celého projektu, který vznikal nezávisle,“ odůvodnil výběr prvního českého hospodského cirkusu Vladimír Hulec z Divadelních novin.

Rozhovor s Rostislavem a Šimonem Novákem a Vladimírem Hulcem (zdroj: ČT24)

„La Putyka byl takový dlouhotrvající životní sen. Nápad jsem už měl dlouho v hlavě, inspirace cirkusem mám tak trochu v genech, máme v rodině cirkusy dva,“ prozradil Novák, který je potomkem slavné loutkářské rodiny Kopeckých. „Za podnět vděčím také našemu vedoucímu ročníku na DAMU Josefu Kroftovi, který nás nutil, abychom se seznamovali se současnými trendy divadla. A tak jsem před deseti lety poprvé viděl představení francouzského nového cirkusu,“ dodal.

Příprava La Putyky trvala dva roky, podíleli se na ní Novákovi kamarádi a kolegové z divadla. Dlouho prý hledali téma, které by divadelní a pohybovou složku skloubilo dohromady. Jednu dobu uvažovali o jakémsi city cirkusu, ale pak připadli na putyku a na artisty, kterým se pod trikem místo pekáče buchet rýsuje pivní břich.

Na koncepci a režii projektu spolu s Novákem pracovalo také režisérské duo SKUTR, tedy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Hudbu v představení mají na starosti Vojtěch Dyk, Jan Maxián a Jakub Prachař. Hrají naživo, stejně jako se v La Putyce naživo točí pivo.