Nikola Čulík založil intimní požár

Praha - V Domě U Zlatého prstenu začala výstava Nikoly Čulíka, posledního autora z cyklu Start-up pro mladé začínající umělce, s názvem Intimní požár. Celá místnost v přízemí objektu je poseta jeho intimními kresbami. Formální uspořádání expozice je tvarově minimalistické a geometrizující, avšak vztahuje se k člověku, k jeho duši i tělu (svým tvarem připomíná pozici Ukřižovaného). Výstava Intimní požár končí 11. října.

Nikola Čulík (1983) je studentem 5. ročníku pražské AVU (prošel ateliéry kresby, konceptuální tvorby a experimentální grafiky). Osou jeho mnohovrstevnaté tvorby jsou intimně laděné kresby. Jejich úctyhodně početný soubor vznikl bez použití jakýchkoli technologií, jen prostřednictvím nejméně okázalé klasické disciplíny – kresby.

Formátem většinou drobné kresby působí svou naléhavostí a až jakousi maniakální nutkavostí. Mají citlivost membrány schopné reflektovat jak zážitky ryze osobní, tak lidské pocity vztahující se k utrpení, zranění a zraňování, úzkosti a samotě, které každý zná. Zřejmým protipólem niterné existenciální roviny jsou tóny extrovertní.

„Nikola Čulík má schopnosti pohotového glosátora, který s nadhledem, ironií a inteligentním neprvoplánovým humorem nahlíží realitu dnešních dnů,“ říká kurátorka výstavy Olga Malá. "S odstupem komentuje dění na domácí politické scéně (Topolánek ve zteči s Minotaurem), parafrázuje klíčové události české národní historie (Právě sem se vrátil z Mnichova a vyměnil Českou republiku za dva rohliky) a zpochybňuje význam módních uměleckých trendů (soc-art), stejně jako příliš časté a 'in' užívání anglických výrazů (My girlfriend is odolná vůči kreténům). Některé práce charakterizuje černý humor a ironizující sebereflexe i v citlivých zónách vlastního erotického a citového života (Čulík v transu). V četných kresbách autor projevuje schopnost přirozeného propojování textové a obrazové části," dodává kurátorka.

Více o autorovi a jeho tvorbě, stejně jako o výstavě se mohou zájemci dozvědět na autorské prohlídce, která se koná ve čtvrtek 8. 10. v 18.00 v prostorách výstavy.

  • Nikola Čulík, Siesta zdroj: GHMP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1118/111781.jpg
  • Nikola Čulík, Čulík v transu zdroj: GHMP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1118/111780.jpg