Starý královský palác si lidé opět mohou prohlédnout celý

Praha – Nejstarší část Pražského hradu, Starý královský palác, prošel nejrozsáhlejší rekonstrukcí za posledních osmdesát let. Po téměř třech letech je znovu celý přístupný návštěvníkům. Slavnostního otevření se zúčastnil i prezident Václav Klaus, který zdůraznil, že při opravách Hradu je důležité zachovat především jeho autenticitu. Prý není příznivcem moderních zásahů do starých paláců.

Restaurátoři během obnovy paláce opravovali většinu jeho hlavních částí. Od roku 2007 proběhly rekonstrukce jak střechy a fasády, tak i vybavení interiéru. Novou podobu dostalo dvacet dveří, jedenáct skříní, šest lustrů, pět truhel nebo patnáct obrazů Habsburků.

Nejvýznamnějším zásahem byla oprava Vladislavského sálu, kde restaurátoři mimo jiné rozebrali celou dřevěnou podlahu. „Kompletně rozebrána byla poprvé od doby, kdy byla v roce 1791 položena,“ doplnila Ivana Kyzourová z odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky. Po opravách porušených a prohnutých částí byla podlaha vrácena opět na své místo, v nejvíce používaných místech na ni přibyly zátěžové koberce.

Reportáž Martiny Machkové (zdroj: ČT24)

Jako poslední se rekonstruoval sál Nových zemských desek, kde byla také obnovena podlaha – historická dlažba. Ve Staré sněmovně byly nově vystaveny kopie korunovačních klenotů. Lidé si je mohou prohlédnout ve vitríně, kterou architekt Josef Gočár navrhl pro vůbec první výstavu klenotů v roce 1929.

Novinkou jsou také informační panely, jež návštěvníky provedou po jednotlivých místnostech. Rekonstrukce paláce přinesla i nečekaný objev. V kostele Všech svatých našli dělníci při opravě rozvodů elektřiny šest set let starou gotickou dřevořezbu Ježíše Krista. Po opravě by měla být umístěna v bazilice svatého Jiří.

Historie Starého královského paláce sahá až do 12. století, kdy z původního dřevěného stavení vznikl kamenný palác. V gotické části paláce je už několik let umístěna stálá expozice Příběh Pražského hradu, která ukazuje historii Hradu na stovkách originálních předmětů.