Drama zakázaného kritika Karla Havlíčka na ČT

Praha - Dramatický příběh, který se odehrává v mantinelech historicky ověřené skutečnosti a staví na vnitřním dramatu hlavní postavy, nabídne dnes od 20 hodin ČT1. Snímek Zakázaný člověk zachycuje boj českého novináře Karla Havlíčka (řečeného Borovského) se státní mocí, který skončil jeho vyhoštěním do Brixenu a smrtí ve věku nedožitých 35 let. Film s Davidem Švehlíkem v hlavní roli režíroval David Klein.

Karel Havlíček Borovský (1821-1865) je na začátku příběhu, ve svých osmadvaceti letech, na vrcholu slávy i politického vlivu. Vlastní vlivný český list - Národní noviny, je široce známý, obdivovaný a finančně zajištěný. Má krásnou ženu Julii a svoji budoucnost drží pevně v rukou.

Pomalu a skrytě ale začíná působit nepřítel, kterého nelze porazit – anonymní šedá mašinérie státní moci. Jejím ztělesněním je Havlíčkův blízký přítel Wagner, který skryt pláštěm tajné policie pozvolna přechází od počátečního obdivu ke skrytému soupeření. Pro Wagnera není likvidace hlavního nepřítele státu jen věcí profesní cti, loajality a božské vůle státní moci, ale i záležitostí osobního charakteru.

Scénář dramatického příběhu napsal Martin Šafránek. V příběhu z doby tuhého Bachova absolutismu dále hrají Marek Taclík, Vladimír Dlouhý, Jaroslav Plesl, Ondřej Brzobohatý nebo Sandra Nováková.