První Malostranské vinobraní zahajuje

Praha – Bohatý kulturní program spojený s jedinečnou atmosférou připomínající Horňácké slavnosti slibují pořadatelé sobotní akce na Kampě. Program začíná v parku na Kampě ve 14:00. Od 15:00 hodin pokračuje sklizní „malostranského vína“. Po celé odpoledne bude probíhat ochutnávka burčáků a vín předních vinařů z Moravy a Čech, kteří přivezou i domácí klobásky a slivovici.

Odpoledním programem bude provázet hudební produkce muzikantů a tanečníků z Horňácka. Pro děti je připraveno divadelní představení Cirkus kus-kus v Komunitním centru Kampa. Součástí akce bude výstava velkoformátových fotografií z oblasti Horňácka. Večer pak návštěvníkům zpříjemní horňácké cimbálovky v Baráčnické rychtě, které budou vyhrávat až do nočních hodin.

Proč zrovna na Malé Straně vinobraní a proč právě horňácký folklor?

"Letos se plní sen několika nadšenců, jinak známých organizátorů akce KAMPA STŘED SVĚTA. Dávno jsme uvažovali o uspořádání vinobraní na svahu Petřína (s vysazením alespoň symbolického vinohradu). Také se uvažovalo o částečném přenesení Horňáckých slavností z Velké nad Veličkou na Kampu a Petřín, který je velmi podobný přírodnímu amfiteátru Hůrka, místu jejich konání. Sem, na jihovýchodní Moravu do Velké, se již tradičně v létě sjíždějí lidé z celé České republiky (množství „Pražáků“ je udivující). Horňácké slavnosti jsou výjimečné, jejich krása spočívá ve zcela specifické lidové hudbě a jejím velmi živém provedení. Muzikanti, kteří každoročně hrají na Horňáckých slavnostech, přijedou tuto atmosféru ukázat pražskému obecenstvu…letos „jen“ na Kampu a na Rychtu," upozorňují pořadatelé z Komunitního centra Kampa. 

Záštitu nad akcí převzali:

senátorka Alena Venhodová, senátor Karel Schwarzenberg, starosta MČ Praha 1 Petr Hejma.