Nedělní aukční lákadla: Kupka, Filla, Schikaneder

Praha – Největším lákadlem nedělní aukce Galerie Art Praha je Kupkův obraz Portrét paní Emilly Kupkové, který se bude vyvolávat za 1,9 milionu korun. Celkem dražba nabídne 392 děl, od starých mistrů až po moderní umění. K nejdražším obrazům a zároveň k lákadlům pro kupce patří také olej Jakuba Schikanedera s názvem Podvečer za dva miliony korun a kubistické dílo Emila Filly Zátiší s mandolínou za 2,5 milionu korun. Zatímco první dva obrazy na své kupce ještě čekají, Filla už byl prodán - za 9,1 milionu korun bez aukční prirážky.

Zvláštností Schikanedrova díla je to, že ho původní majitel získal přímo od malíře a od té doby nebylo vystaveno. Zajímavá historie se váže také k Fillově obrazu, který výtvarník vystavoval i na benátském Bienále a také v roce 1934 v Pittsburghu. Zátiší bylo ve slavné sbírce klasiků české moderní malby bývalého ředitele Kunsthalle v Düsseldorfu Jaroslava Borovičky. Kolekce byla v 50. letech zabavena státní bezpečností a zátiší se tak dostalo nejprve do pražské Národní galerie a pak do Oblastní galerie v Olomouci. Majiteli byla navrácena až po listopadu 1989.

Nejdražší dílo Emila Filly, které se prodalo na českém aukčním trhu, je obraz Dívka s mandolínou, vydražený loni za 11 milionů korun. Domácí rekord drží již téměř dva roky obraz Františka Kupky s názvem Élévation (Výšky) IV, prodaný za 22,1 milionu korun.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Na dnešní aukci bude dražen i metrový olej Alfonse Muchy Rodinné štěstí s vyvolávací cenou 1,46 milionu korun, dále raná kubistická krajina Václava Špály U lesa z Veltrus a také jeho Dubrovník, vzácný olej z roku 1910. Objeví se také obrazy Otakara Nejedlého, Václava Brožíka, Josef Lady a několik prací Františka Tichého. Z nich zaujme rozměrná tempera Sv. Hubert s vyvolávací cenou 470 000 korun.