Jaro, léto, podzim, zima… Pardubice

Pardubice - Mezinárodní hudební festival Le Quattro Stagioni bezpochyby patří k jedinečným kulturním událostem na Pardubicku. Koncertní cyklus je rozdělen, jak název festivalu napovídá, do čtyř ročních období. Pro každé z nich jsou připraveny vždy dva koncerty. Hraje se i pod širým nebem - v letní části se lidé mohli za dobrou hudbou vydat na Kunětickou horu a jeden z podzimních koncertů zazněl na Pernštýnském náměstí. V sobotu 19. září tu Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK přednesl Smetanovu symfonickou báseň Má vlast.

Orchestr řídil dirigent Petr Altrichter, který se prý do východočeského města vrací rád, zvláště při takové příjemné příležitosti. „Pardubice, to je kus mého života. Mnohé z mých nejkrásnějších vzpomínek patří poměrně dlouhé době, kterou jsem tady strávil,“ prozradil dirigent, jenž působil v pardubické Komorní filharmonii.

Druhý podzimní koncert se koná 27. září. V podání smyčcového Talichova kvarteta a klarinetisty Karla Dohnala zazní v Rytířském sále pardubického zámku tři skladby. Šostakovičovo a Janáčkovo smyčcové kvarteto doplní Sny a motlidby slepého Izáka, skladba mladého argentinského autora židovského původu Osvalda Golijova.

Nad každým ročním obdobím drží patronát některá z význačných hudebních osobností. Po jarním houslovém virtuosovi Josefu Sukovi a letní operní pěvkyni Dagmar Peckové se na podzim ujal vlády varhaník a pedagog Václav Rabas. Pomyslné žezlo předá v zimě první dámě cembala Zuzaně Růžičkové. Pod jejím patronátem zazní opět dva koncerty, ten druhý 5. prosince v Sukově síni Domu hudby letošní cyklus uzavře. Pořadatelé ale už připravují další festivalové ročníky 2010-2012.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)