Český design dobývá Londýn

Londýn - Česká umělecká škola zanechala výraznou stopu na prestižním londýnském festivalu designové tvorby. Jedenáctka tuzemských umělců zde zaujala samostatnými expozicemi na centrálních výstavních místech, což samo o sobě zaručuje dostatečný zájem ze strany návštěvníků. Čeští designéři svou tvorbu v Londýně již představili prostřednictvím galerií a obchodů, teprve nyní se však dostávají přímo do centra dění jedné z nejuznávanějších přehlídek svého druhu.

Česká expozice se letos vůbec poprvé probojovala na nejprestižnější britské výstavě designu přímo do centra hlavního výstavního sálu. „Instalace je velmi jednoduchá, snažili jsme se, aby to mělo prostor a vzduch,“ uvedl autor jedné z českých expozic Michal Froněk. Zaujal například „stůl pokladů“, který pod poloprůhlednou skleněnou deskou ukrývá zásuvky všech velikostí či jiné předměty, často inspirované přírodními motivy.

Zhruba polovina vystavených designových kusů se v Londýně již prodala. „Vždycky chceme ukázat něco nového ze současného designu a intenzivně hledáme talenty, mým letošním favoritem je právě český design,“ svěřil se ředitel London Design Festival Peter Massey. Vyjádřit svůj názor na design může na londýnské výstavě opravdu každý. K dispozici má speciální řečnický koutek i megafon.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Letošní festivalové nabídce vládne užité umění a předměty každodenního kontaktu. Velkým hitem je například kolekce netradičně řešených laviček. Stovka z nich má být rozmístěna v městech po celém světě. Také sportovně zaměření jedinci zde najdou svůj sortiment. Po hale se mohou projíždět na kole, stylové skládačce nebo čtyřkolce pro začátečníky.

  • Skleněný stůl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1140/113999.jpg
  • Ukázka českého designu na festivalu v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1140/113996.jpg
Vydáno pod