Dan Zhang Gajdošová má uměleckou duši

Praha – Malířka Dan Zhang Gajdošová se narodila v Číně v době vypuknutí kulturní revoluce. Vystudovala umění v Pekingu a čtyři roky po masakru na náměstí Nebeského klidu se rozhodla odejít žít do Evropy. Zakotvila v Praze a v měnící se Číně, kam jezdí zhruba jednou ročně navštívit své rodiče, nechala své špatné vzpomínky. Její obrazy mohou lidé vidět na výstavách i v knihách – ilustrovala například čínskou verzi písně Modrá je dobrá, kterou kapela Žlutý pes vydala ke třicátému výročí existence v komiksové Psí knížce.

Malování Dan bavilo od dětství. „Mám uměleckou duši, vyrůstala jsem v uměleckém prostředí,“ vzpomíná. Její rodiče byli umělci, učitelé krásných umění. „Narodila jsem se během kulturní revoluce a řekla bych, že to byla spíš kulturní katastrofa. Byla to obtížná, zlá doba, která zničila většinu tradic a kultury v Číně. Moji rodiče museli na deset let přestat učit a odešli pracovat jako zemědělci na farmu. Mě vychovávala babička,“ přiblížila svoje dětství Dan.

Umělecké geny předurčily její profesní cestu. Studovala krásná umění, nejprve na střední škole, pak na akademii v Pekingu. V roce 1992 se rozhodla odejít do Evropy. „Chtěla jsem vidět svět, Čína v té době totiž byla velmi uzavřená a pro mladé lidi bylo nesmírně obtížné dostat se ven,“ vysvětlila Dan.

Rozhovor s Dan Zhang Gajdošovou (zdroj: ČT24)

Usadila se v Praze a odtud se vydávala poznávat Evropu a západní umění. „Má odlišnou mentalitu, jinou ideu, jiný materiál, velmi odlišnou filozofii,“ říká o něm. Sama se ve své práci snaží podle svých slov využívat čínskou techniku, ale uplatnit ji v moderním stylu.