Talichovo kvarteto rozeznělo v Rudolfinu své unikátní nástroje

Praha - Komorní soubor Talichovo kvarteto, který rada Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii zvolila rezidenčním souborem 115. sezony, dnes zahájil sérii koncertů v pražském Rudolfinu. Na programu prvního ze čtyř sólových vystoupení byla díla Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Dmitrije Šostakoviče a soudobého skladatele Benjamina Jusupova, který napsal Musica Mundi přímo pro Talichovo kvarteto.

Členové kvarteta hrají na unikátní nástroje z dílen italských mistrů. Jan Talich vlastní housle Antonio Stradivari z roku 1729, Petr Maceček housle Francesco Ruggieri z roku 1694, Vladimír Bukač violu Lorenzo Guadanini z roku 1740 a Petr Prause o 30 let starší violoncello Giovanni Grancino.

„Druhý koncert se koná 16. prosince a zbývající 11. ledna a 21. dubna příštího roku. Na programu budou díla Mendelssohna, Beethovena, Šostakoviče, Bartóka, Čajkovského, Mozarta a Golijova,“ řekla za Talichovo kvarteto Lenka K. Nováková.

„Talichovo kvarteto jsme rezidenčním souborem zvolili proto, že se jedná o český ansámbl s výjimečnou interpretační úrovní, který se již několik desetiletí pohybuje na vrcholu světové komorní hudby. Přestože od poloviny devadesátých let hrají v novém složení, podávají stále vynikající výkony a vydobyli si mezinárodní uznání,“ řekl dramaturg Českého spolku pro komorní hudbu Ludvík Kašpárek.

„Je to pro nás nesmírná čest a zároveň radost, že můžeme po mnoha letech představit českému publiku různorodost našeho repertoáru v celé jeho šíři,“ podotkl violoncellista Prause. Dodal, že Dvořákova síň pražského Rudolfina má svou neopakovatelnou atmosféru a patří akusticky k nejlepším koncertním sálům na světě.

Soubor byl založen v roce 1964 Janem Talichem starším. Talichovo kvarteto již vystupovalo například v newyorské Carnegie Hall, ve Wigmore Hall v Londýně, v Divadle Chapms-Elysées v Paříži či na festivale Pablo Casalse v Prades.