Man Bookerova cena bude udělena dnes večer

Londýn - Mezi šesti uchazeči o 'evropského literárního Oscara' Man Bookerovu cenu, je i román anglického spisovatele Simona Mawera Skleněný pokoj inspirovaný osudy známé brněnské vily Tugendhat. Nicméně největší favoritkou je Hilary Mantelová s historickým románem, tentokrát z doby Jindřicha VIII. (Wolf Hall). Dalším favorizovaným spisovatelem je Jihoafričan J. M. Coetzee s románem Summertime (Léto), který by se mohl stát prvním autorem, který by cenu získal třikrát.

Další nominovaná autorka - Angličanka A. S. Byattová soutěžící tentokrát s historickým románem The Children's Book (Kniha pro děti) už jednou cenu získala. Šestici finalistů doplňuje Adam Foulds s románem The Quickening Maze, který je inspirovaný životem básníka z 19. století Johna Clarea, a Sarah Watersová, která je nominována za příběh z Anglie 40. let (The Little Stranger).

Mawerův román Skleněný pokoj líčí příběh židovsko-křesťanského manželského páru Viktora a Liesel Landauerových, kteří žijí ve fiktivním Městě v předválečném Československu a nechají si postavit modernistický dům. Landauerovi ale prchají ze země na začátku druhé světové války, zatímco dům zabírají nacisté a po roce 1948 komunisté. Mawer neskrývá, že Městem jeho románu je Brno a domem Landauerových je vila Tugendhat.

„Je zajímavé, že autor sám nemá k vile žádné osobní vazby. Žil a vyrůstal na Kypru a Maltě, nyní, pokud vím, žije a tvoří v Římě. Nicméně vilu Tugendhat osobně navštívil a byl jí prý naprosto uchvácen jako architektonickým klenotem, stejně jako historií demokratického předválečného Československa. Pozornost, která se knize v Británii nyní věnuje, je fantastickou prezentací jak české předválečné architektury, tak samotného města Brna, kde vila stojí,“ upozornil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Man Bookerova cena je nejvýznamnějším oceněním pro anglicky píšící autory mimo USA. Uděluje se za nejlepší román roku spisovatelům ze zemí Britského společenství a Irska. Vítěz dostane také cenu 50 000 liber.