Finalisté Turnerovy ceny letos šokují méně

Londýn - V předvečer vyhlášení vítěze prestižní Turnerovy ceny otevírá londýnská galerie současného umění Tate Britain výstavu čtyř nominovaných výtvarníků. Mezi díly tří mužů a jedné ženy převažuje výtvarná práce nad konceptuálními díly, které se ve finále objevovaly v posledních letech. Výstava finalistů 25. ročníku celosvětově nejsledovanější ceny za současné umění bude otevřená do 3. ledna příštího roku.

V Tate Britain bylo v minulosti během výstav finalistů možné vidět například rozestlanou postel umělce, který přímo v galerii nocoval, či dřevěnou chatrč proměněnou ve vor. „Bývaly tu vizuální vtipy. Pochopili jste je a mohli jste jít dál,“ říká kurátorka Helen Littleová. U letošních děl je podle ní důležitý proces dívání se. „Možná se zdají na první pohled nudná, zároveň si vás dokážou podmanit,“ slibuje.

Turnerova cena se uděluje umělcům do 50 let žijícím nebo tvořícím na území Velké Británie za dílo vytvořené v předchozích 12 měsících. O vítězi rozhoduje mezinárodní porota, letos ve složení Charles Esche, Mariella Frostrupová, Jonathan Jones, Andrea Schliekerová a Stephen Deuchar.

Seznam nominovaných a vítězů jednotlivých ročníků zde.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Každý ročník vyvolá vždy znovu debatu s otázkou, zda se ještě jedná o umění. Čtyři letošní finalisté k tomu přispějí třeba rozsypaným popelem z roztaveného motoru letadla nebo obřím vejcem s fotografií herců z homosexuálního porna. „Jde o to, jak k dílu přistupujete v čase a prostoru. Myslím, že existuje úzké spojení mezi umělcem a materiálem, s kterým pracuje,“ říká finalistka Lucy Skareová.

Letošního vítěze vyhlásí v londýnské galerii Tate Britain ve středu večer. Oceněný umělec si kromě uznání odnese i pětadvacet tisíc liber.