Blanka Matragi už nešije jen pro princezny

Praha - Módní návrhářka a výtvarnice Blanka Matragi napsala knihu s názvem Jedu dál. Umělkyně oslaví v příštím roce 30 let své práce, oslavy výročí však začínají již 6. října velkou slavnostní přehlídkou spojenou s galavečerem ve všech saloncích Obecního domu. Druhý den bude otevřena stálá retrospektivní výstava archivu i současné tvorby Matragi.

„Kniha mapuje můj život, navazuje na první knihu, která vyšla v roce 2006. Popisuji, co se událo v mém životě od té doby, a snažím se trochu i o rekapitulaci, například svého dětství, dospívání i začátků v módní branži,“ řekla výtvarnice.

„Ženy v arabském světě jsou velmi odvážně oblečené jak v barvách, tak v trendech, i když ukryté pod hedvábným pláštěm. První kazety ze západních módních domů putují do paláců k princeznám, které jsou úžasně informovány, já musím všechny trendy sledovat také. Pro princezny se šije báječně, protože se dostanete opravdu mezi ty nejvýše postavené. Ale zároveň vás to přiměje k velké pokoře hlavně k řemeslu. Libanon velmi rychle reaguje na nový vývoj, musela jsem se přizpůsobit a v tom je právě řemeslo hodně důležité,“ prozradila v pořadu ČT24 Hyde Park Blanka Matragi.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Kolekce haute couture Blanky Matragi pro rok 2012 čítá 55 nových modelů inspirovaných hudbou, architekturou a grafikou. Novinkou je sportovní kolekce, jež módní přehlídku zahájí. „Moji tvorbu hodně ovlivňuje prostředí, kam cestuji. Takže mě inspirují země, které poznávám. Dále mě hodně inspiruje i hudba a grafika,“ uvedla Matragi.

Výtvarnice pak dále v Hyde Parku nehovořila jen o samotné módě, ale i o životě v Libanonu, který se nachází ve složité politické situaci. Přiblížila společenské a kulturní zvyklosti vzdálené země. Seznámila posluchače se svými začátky i s tím, co musela překonávat a kam v poslední době směřuje, o co usiluje. Prozradila i různá úskalí a problémy, které provázely a dodnes provází její byznys.

  • Haute couture Blanky Matragi zdroj: www.blanka.com
  • Haute couture Blanky Matragi zdroj: www.blanka.com

Od 7. října bude v blízkosti Obecního domu otevřen nový butik, v němž se Matragi zaměří na prodej nové sportovní kolekce a módních doplňků. V tomto butiku se budou také prodávat stříbrné medaile, které Matragi navrhla. Pražská mincovna razí originální stříbrný šperk pro módní kolekci Blanky Matragi 2012.

  • Haute couture Blanky Matragi zdroj: www.blanka.com
  • Haute couture Blanky Matragi zdroj: www.blanka.com

Blanka Matragi se narodila v roce 1953 ve Světlé nad Sázavou. Po základní škole se vyučila brusičkou skla a v roce 1974 odmaturovala na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. V roce 1979 se vdala za Makrama Matragiho z Libanonu. V Bejrútu otevřela svůj módní salon Blanka Haute Couture. V roce 2002 obdržela Mezinárodní cenu Salvadora Dalího, roku 2003 získala titul Významná česká žena ve světě a v roce 2008 získala cenu Lady Pro od Evropské společnosti pro kulturu.