Zpěvák Aerosmith je zpět a band bude opět hrát

Boston - Zpěvák slavné americké rockové kapely Aerosmith Steven Tyler je již zdravý a skupina začne příští týden po dvouměsíční odmlce opět koncertovat. Prvním vystoupením bandu bude soukromý koncert v San Francisku na shromáždění, které sponzoruje americký výrobce softwaru Oracle řízený miliardářem Larrym Ellisonem. Koncem měsíce Aerosmith zahrají dvakrát na Havaji. Kytarista kapely Joe Perry však poznamenal, že skupina prochází obdobím nestability, protože její charismatický jednašedesátiletý frontman Tyler nepromluvil s členy bandu od svého letního zranění. Perry potvrdil, že je na turné na podporu svého sólového alba Have Guitar Will Travel.

Tyler si na začátku srpna při koncertu ve městě Sturgis v Jižní Dakotě při pádu z pódia zlomil rameno a způsobil zranění hlavy, které si vyžádalo 20 stehů. Následná léčba měla podle lékařů trvat delší čas, a zpěvák se proto rozhodl zrušit všechna zbývající vystoupení severoamerického turné Aerosmith. „Slova nemohou vyjádřit smutek, který cítím kvůli tomu, že jsme museli zrušit toto turné,“ uvedl tehdy kytarista Joe Perry.

Tyler uklouzl a spadl pozadu z pódia, když se pokoušel bavit publikum improvizovaným tancem během nechtěného přerušení koncertu, zaviněného výpadkem elektřiny. Na pomoc mu přispěchala ochranka a vrátila zpěváka na scénu, což dav nadšeně uvítal. Rockera však po chvíli odvedli do zákulisí a vystoupení bylo předčasně ukončeno.

Skupinu Aerosmith, již proslavily hity jako Dream On a Sweet Emotion, založili roku 1970 v americkém městečku Sunapee nedaleko Bostonu Tyler, Perry a baskytarista Tom Hamilton. Později se přidali bubeník Joey Kramer a druhý kytarista Brad Whitfort. Desky Aerosmith patří k nejprodávanějším americkým albům všech dob a jen ve Spojených státech se jich dosud prodalo 66,5 milionu kopií.