Nezlobíš se? Skořepová na pomezí humoru a filozofie

Praha – Luba Skořepová oslavila koncem září 88. narozeniny a jako dárek pro sebe a diváky napsala divadelní hru. „Je o stvoření, o lidech i o proměně světa - a přitom vesele,“ podotkla autorka. Inscenaci nazvanou Nezlobíš se…? poprvé uvede 2. října v divadle Kolowrat, na komorní scéně Národního divadla.

Chcete se dostat do nebe? Přijďte na naše představení, které se odehrává právě tam. Jestli Vás víc láká pobyt v očistci, nahlédnete tam také. I návštěvu pekla lze u nás zařídit. Můžete se také zdržet v čekárně andělské komise. Zatím se tam nic neplatí, krize tam ještě nedorazila, zve na hru Nezlobíš se…? Luba Skořepová na stránkách Národního divadla.

„Chci připomínat lidem, aby obdivovali zázraky a děkovali za to, že jsou,“ vysvětlila. V Kolowratu se objeví spolu s další členkou české první scény Jaromírou Mílovou. „Příběh se odehrává v čekárně andělské komise, kde na převtělení netrpělivě čekají dvě ženské bytosti. Není to ani epika, ani autorské čtení. Je to rok před transformací planety, kterou předpovídají staří Mayové,“ prozradila Skořepová.

Nezlobíš se…? je její první divadelní hrou. „Není to ani hra, je to její názor na svět, její zúčtování,“ domnívá se režisér inscenace Pavel Šimák. Skořepové partnerka na jevišti Jaromíra Mílová ke hře poznamenává: „Je přesně taková jako Luba samotná – na pomezí humoru a filozofie.“

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Skořepová v současné době ale neúčinkuje jen v Národním divadle. V Divadle v Řeznické vystupuje už 13 let v monodramatu Mydlibaba a ty druhé, na této scéně se objevuje i ve hře Hořké mandle a letos v lednu tam mělo v jejím podání premiéru monodrama Pomluva, přibližující život francouzské královny Marie Antoinetty, jak se o něm v učebnicích nikdo nedočte. Další monodrama s názvem César a Drana uvádí na komorní scéně Městských divadel pražských Ábíčko.

Vydáno pod