5x4 z Prahy 4 a ještě něco navíc

Praha - Výstava industriální architektury Prahy 4 se v rámci 5. mezinárodního bienále industriální stopy 2009 v prostorách Podolské vodárny otevírá veřejnosti. Expozice ukazuje na fotografiích cenné ukázky industriální architektury a technických staveb na území Prahy 4 - stavby pro úpravu vody a plynu, pro pivovarský průmysl, mosty, dopravní stavby a továrny. Památky inspirovaly Davida Vávru k tvorbě básní, které doplňují barevné fotografie Pavla Friče a texty Vladislavy Valchářové (VCPD ČVUT).

„Výstavu inicioval pan starosta Horálek asi tak před dvěma lety a oslovil nás. My jsme v týmu s manžely Fričovými a s docentem Kotlíkem dělali knihu 30 obrazů z dějin české architektury, tudíž jsme získali jakousi zkušenost, jak zpracovat architekturu, obrazově i literárně. Zaměřili jsme se na stavby industriální, neboť si myslíme, že jsou velice cenné. Zaprvé je to odkaz minulého dědictví a zadruhé je velice výhodné z nich dnes udělat něco nového, protože to je velice levné. Stavby tohoto charakteru bývají často uprostřed města a s úspěchem se jim vytváří nový program – může vzniknout třeba škola nebo knihovna a další možnosti,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 autor výstavy David Vávra.

Podle něj industriální stavby mají určitou poetiku a není potřeba je příliš zařizovat, neboť jsou krásné samy od sebe. „Ty inženýrské konstrukce jsou tak krásné a mají v sobě tolik poezie, že už nemusíte nic přidávat, jsou to vlastně sochy,“ nadšeně popisoval v rozhovoru Vávra.

David Vávra hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Branické ledárny

Již šly k ledu Branické ledárny,

mrazáky ovládly pivnice, cukrárny.

Led na Vltavě nemrzne řadu let,

bruslaři museli dobruslet.

/jedna z rýmovaček Davida Vávry k výstavě 5x4 z Prahy 4/

David Vávra zájemce o prohlídku expozice dále v průběhu rozhovoru informoval, že je potřeba dopředu se objednat. „Musíte udělat nějaký krok, není to všechno na jednom podnosu, ale v Muzeu vodárenství vám velmi ochotně otevřou a umožní návštěvu.“

V rámci rozhovoru pak architekt ještě upozornil na chystanou přednášku jiného architekta, Petera Zumthora, který přijíždí do Prahy. „Bude mít přednášku 20. října v Betlémské kapli. Musím říct, že Zumthor má nádherné, skromné projekty, které jsou prožité. Přestože jako architekt nepostavil nějaké obří stavby, i když má také pár muzeí, jeho stavby jsou pro mě nejvíc duchovní,“ uzavřel David Vávra.

Peter Zumthor (* 26. dubna 1943 v Basileji) je švýcarský architekt. V šedesátých letech se vyučil nábytkářem, navštěvoval uměleckoprůmyslovou školu v Basileji a studoval Pratt Institute v New Yorku. V roce 1979 si otevřel vlastní architektonickou kancelář v Haldensteinu ve Švýcarsku. Byl externím profesorem na Southern California Institute of Architecture v Santa Monice a také v Mnichově. V roce 1994 se stal členem Akademie umění v Berlíně. Od roku 1996 je čestným členem Spolku německých architektů (BDA) a profesorem Academia di architettura ve městě Medrisio ve Švýcarsku.V roce 1989 obdržel Cenu Heinricha Tessenowa a v roce 2009 prestižní Pritzkerovu cenu.

  • Pavel Frič / Nusle - Nuselský most autor: Pavel Frič, zdroj: Yvonna Fričová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1205/120413.jpg
  • Pavel Frič / Akciový pivovar autor: Pavel Frič, zdroj: Yvonna Fričová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1205/120411.jpg
  • Peter Zumthor zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1178/117747.jpg