Okouzlující Michael York slibuje emoce až k pláči

Praha – Jedním z vrcholů letošního mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu bude jistě vystoupení britského herce Michaela Yorka s klavíristou Liborem Nováčkem. Na 4. listopad společně sestavili program, v jehož první části zazní Janáčkova skladba Po zarostlém chodníčku a Sonáta pro klavír es moll 1. X. 1905 Z ulice, dále posluchači uslyší Shakespearův Sonet 73 a Druhý příchod (The Second Coming) od Williama Butlera Yeatse. Stěžejní část večera je věnována melodramatu pro recitátora a klavír, op. 38 (1897) Enoch Arden, jež na slova dvorního básníka viktoriánské literatury Alfreda Lorda Tennysona zkomponoval Richard Strauss.

„Před rokem mne festival oslovil, jestli bych se letos nechtěl zúčastnit. Jak možná víte, rok je pro herce někdy dlouhá doba, protože nemůžete vědět, jestli třeba nebudete natáčet někde v Austrálii nebo jinde ve světě. Ale už tehdy jsem měl z jednání dobrý pocit a ten se mi potvrdil, tak jsem tady. S Liborem jsme se kontaktovali především prostřednictvím internetu, sdělili jsme si naše osobní pocity a preference. Nyní jsme se konečně potkali a jsou z nás kolegové a spolupracovníci,“ uvedl Michael York před společným večerem.

„Když mi Libor nabídl, že bychom první část programu věnovali Janáčkovi, byl jsem moc rád. Před rokem jsem totiž spolupracoval na velmi odvážném projektu uvedení Lišky Bystroušky souborem Long Beach Opera z Los Angeles, kdy zároveň s operou zazněly v představení i Janáčkovy dopisy, a pro mne to setkání bylo velmi inspirativní,“ doplnil herec.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Pilířem večera však zůstává uvedení melodramatu Enoch Arden, k jehož nastudování Libor Nováček řekl: „Při přípravě jsem musel vyřešit zásadní problém, kdy báseň byla napsána v angličtině, nicméně Richard Strauss psal hudbu k textu německému. Němčina v tomto směru je poměrně květnatější jazyk. Například v němčině je ve skladbě 140 veršů, v angličtině 110. Musel jsem najít verzi, abych se vešel do určitých harmonických progresí, do akordů, které mají emoční náboj.“

„Moc se na spolupráci s Liborem těším. Je skvělé pracovat s člověkem, který se tak dobře připravil. Každý klavírista tu skladbu interpretuje po svém, takže je to, jako když hrajete stejnou hru, ale s jiným hercem a publikem. S Liborem jsme si měli co říci, moc se mi líbí a doufám, že ten pocit je vzájemný,“ svěřil se Michael York.

S básní Enoch Arden se setkal poprvé před lety, kdy ho oslovila Společnost básníka Alfreda Lorda Tennysona, aby verše přednesl přímo v domě básníka. „Bylo to až mystické, stát v jeho domě a jeho báseň přednášet. Ovšem tehdy to mělo velký úspěch a já ji pak přednášel při různých příležitostech. Báseň je velmi působivá především pro svůj silný a emotivní příběh a někdy dokáže publikum i rozplakat,“ upozornil umělec, který dále vysvětlil, že večer doplnil o jeden ze Shakespearových sonetů s ohledem na celkovou atmosféru. „Navíc jsou sonety krátké básně a náš program je velmi nabitý, takže jsme ho nechtěli již více zatěžovat,“ uzavřel Michael York.

Spolupráce s nadaným českým klavíristou Liborem Nováčkem, dlouhodobě žijícím ve Velké Británii, je pro české publikum další festivalovou premiérou. „Pro Struny podzimu je v podstatě premiérou i uvedení melodramatu, tedy recitace s hudebním doprovodem. Strhující přednes v podání Michaela Yorka si pro svou zvukomalebnost a nádhernou Yorkovu angličtinu a dikci už sám co do intenzity zážitku nezadá se zážitkem hudebním, nemluvě o krásném klavírním partu Richarda Strausse,“ láká na představení Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu.

Dramaturgie večera 4. listopadu ve Dvořákově síni Rudolfina:

Leoš Janáček: Po zarostlém chodníčku, Cyklus  klavírních skladeb I. řada,

Sonáta pro klavír es moll 1.X.1905 Z Ulice

William Shakespeare: Sonet číslo 73

William Butler  Yeats: Druhý příchod (The Second Coming)

Richard Strauss: Enoch Arden, melodrama pro recitátora a klavír, op. 38 (1897).

  • Michael York autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1213/121296.jpg
  • Michael York a Libor Nováček autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1214/121304.jpg
  • Michael York autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1214/121305.jpg