Literatura na každém druhém pražském rohu

Praha - Veřejná čtení v pražském metru nebo úryvky děl na cyklostezskách jsou akce, které rámci projektu Praha město literatury připravila Městská knihovna v Praze. Projektem se česká metropole pokusí získat titul Kreativní město literatury, jenž uděluje UNESCO.

S díly českých spisovatelů a básníků i mimo knihovny a knihkupectví se mohou Pražané setkávat už ode dneška. Cestujícím v metru předčítají mladí herci úryvky z české literatury. Například z knihy Petra Šabacha Šakalí léta, z fejetonů Jana Nerudy, Saturnina Zdeňka Jirotky, Mužů v ofsajdu od Karla Poláčka, zazní také ukázka z románu Jaroslava Rudiše Nebe pod Berlínem.

Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze:

"Cílem projektu není z Prahy udělat město literatury. Cílem je poukázat na to, že Praha už městem literatury dávno je.
Chceme zdůraznit, že literatura je možná nenápadným, ale zcela zásadním fenoménem, který má vliv na kvalitu života obyvatel a i na ekonomiku hlavního města."

Celá kampaň je rozdělena do čtyř částí, jež vzájemně propojuje komunikace na sociálních sítích. „V dalších dnech budeme instalovat několik literárních stezek po celé Praze. Zejména v parcích, cyklostezkách nebo v Botanické zahradě, kde vždy úryvek z knihy je přímo vázán k tomu místu,“ prozradila další podrobnosti Iva Bízková z agentury Loosers, která kampaň připravuje. Další akce spojené s celým projektem ale zatím tají.

Přestože na projektu spolupracovala či ho podpořila řada institucí, včetně pražského magistrátu, ministerstva kultury, Českých center, českého PEN klubu či Klubu pražských spisovatelů, směrem k chystaným akcím zaznívají i kritické názory. Básník Jan Těsnohlídek například akci vytkl, že na podporu zájmu o literaturu nebude mít velký vliv.

„Je potřeba si říct, že v Praze těch akcí probíhá strašně moc každý den. A tohleto to ne úplně povzbudí,“ uvedl Těsnohlídek. Sami organizátoři nicméně namítají, že smyslem akce je upozornit na literaturu širokou veřejnost, která literární akce sama nevyhledává.

Přihláška o titul Kreativní město literatury bude podána na podzim. Volba by pak měla být na jaře příštího roku. V minulosti titul získal například skotský Edinburgh, irský Dublin, australské Melbourne či Iowa ve Spojených státech.