Zemřel významný český dirigent Jiří Stárek

Karlovy Vary – Ve věku 88 let dnes zemřel přední český dirigent a pedagog Jiří Stárek. Své světové renomé si získal především spoluprací s celou řadou zahraničních orchestrů především z Německa, Norska a Velké Británie. Po revoluci se vrátil do České republiky a poslední roky působil jako šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru.

„Je to obrovská ztráta … Bude to velice hořká zpráva pro celý orchestr,“ vyjádřil svůj smutek ředitel Karlovarského symfonického orchestru Šimon Kaňka. Úmrtí dirigenta všechny zaskočilo. V pátek 30. září měl dirigovat Dvořákův koncert pro violoncello, což měl být závěrečný koncert festivalu Dvořákův karlovarský podzim.

Stárek se narodil 13. července 1923. V roce 1952 absolvoval obor dirigování na Akademii múzických umění. V letech 1952 až 1953 dirigoval plzeňský rozhlasový orchestr a dalších 15 let Symfonický orchestr Československého rozhlasu. Od roku 1964 byl jeho šéfdirigentem. Byl rovněž vedoucím komorního souboru Collegium musicum Pragense.

Po srpnové okupaci v roce 1968 emigroval a rozhodl se pro spolupráci s různými německými a britskými rozhlasovými orchestry a dalšími hudebními tělesy. Pracoval rovněž v USA a v Norsku, jehož král Olaf mu v 80. letech minulého století dal za úkol vždy dva měsíce na jaře a na podzim pomáhat při vzdělávání všech významných norských orchestrů. Vyučoval i v Německu, kde byl 11 let děkanem Vysoké hudební školy ve Frankfurtu nad Mohanem.

Stárek zářil v Karlovarském symfonickém orchestru

Po pádu komunismu pracoval Stárek opět v Česku. V letech 1996 až 1997 byl šéfdirigentem Státní opery Praha. Na této scéně mimo jiné nastudoval operní a baletní představení Janáčkovy Její pastorkyně, Wagnerova Lohengrina a Čajkovského Evžena Oněgina. Od roku 2003 byl šéfdirigentem Karlovarského symfonického orchestru, později s tímto tělesem spolupracoval jako čestný šéfdirigent.

V roce 1997 obdržel za svoji práci Cenu České hudební rady za rok 1996. V dubnu 2008 mu tehdejší ministr kultury Václav Jehlička předal medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury.

Vydáno pod