Stydíte se tančit? Navštivte doktora Toureta

Praha – Herečka a „mimka“ Anna Polívková přichystala spolu s tanečním souborem VerTeDance tanečně-pohybové představení Případy doktora Toureta. Řeší v něm otázku, proč lidé tančí a zda se lze prostřednictvím tance oprostit od věcí, které nás spoutávají. Inscenace bude poprvé uvedena 10. a v repríze 11. listopadu v divadle Ponec v rámci festivalu Happy Verte, kterým skupina VerTeDance oslavuje své pětileté narozeniny.

Nejnovějším projektem navazuje Anna Polívková, která je v představení režisérkou i interpretkou, na svou pohybovou skeč Pan Padlý, kterou uvedla na jaře tohoto roku. Pan Padlý, nově například spolu s paní Vltavskou, se objeví i v Případech doktora Toureta, které jsou přehlídkou osamělých charakterů.

"Volnou inspirací byla kniha neurologa Olivera Sackse Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem. Líčí fascinující příběhy lidí, jimž se východiskem z problémů stávají různé formy tvorby, často i tanec…," vysvětlila Anna. V Případech pátrá po tom, co tanec znamená – osvobozující prostředek, který přinese uvolnění a katarzi, cestu, jak uniknout realitě nebo jedinou svobodu.

Hudbu k Případům doktora Toureta vytvořil Jakub Xavier Baro. V divadle Ponec se Anna Polívková na jevišti objeví společně s hercem Tomášem Měcháčkem, Terezou Ondrovou a Veronikou Kotlíkovou.

Kromě VerTeDance slaví v listopadu pět let existence i další český soubor současného tance. Skupina Nanohach uspořádá v posledním listopadovém týdnu (23.-28. 11.) v divadle Ponec a na jiných pražských scénách retrospektivu své dosavadní tvorby pod názvem Nanohach 5 let Naplno.

Vydáno pod