Vyvalte sudy do veřejného prostoru

Praha - Šest nepřehlédnutelných skulptur ozdobí od dnešního dne do 20. října Staroměstské náměstí a jedna socha pak také nedaleké náměstí Franze Kafky. Venkovní instalace je součástí výstavy Sochařské studio Bubec, kterou paralelně hostí Staroměstská radnice.

Autory rozměrných děl umístěných na dvou náměstích v historickém centru Prahy jsou sochaři a výtvarníci Čestmír Suška, Martin Pertl, Ladislav Plíhal a Holanďan Floris Brasser. „Ten realizoval dřevěnou sochu, na kterou se dá i vyšplhat nahoru k sedátku a rozhlédnout se po náměstí Franze Kafky,“ popisuje objekt jediného zahraničnícho účastníka Čestmír Suška.

On sám pro centrum Prahy vytvořil skulptury z rozměrných sudů, které ozvláštnil vzory, jež nacházel různě na záclonách nebo ubrusech. „Od roku 2005 sbírám vyřazené nádoby různých velikostí. Tyto pochází z jednoho pivovaru, čtyřicet let v nich zrálo pivo a potom měly být rozřezány,“ prozradil.

Ve vnitřních prostorách radnice se představí práce od Milana Caise, Jiřího Davida, Michala Gabriela, Lukáše Rittsteina, Františka A. Skály a dalších umělců. Výstava je otevřena od 23. září do 19. října.

Sochařské studio Bubec vzniklo v roce 2000 v bývalé skladové hale v Praze-Řeporyjích. Sochařům z České republiky i zahraničí od té doby poskytuje zázemí pro jejich uměleckou tvorbu a jeho provozovatelé pravidelně organizují veřejné workshopy Art Safari.

Rozhovor s Čestmírem Suškou (zdroj: ČT24)

„Záměrem bylo pomáhat v obci s revitalizací veřejných prostor a vůbec kulturním životem,“ dodává ke vzniku studia Suška. Podle něho umění ve veřejných prostorech není stále v České republice dostatečně zastoupeno. „A co chybí především, je odborné rozhodování v této problematice. Často rozhodují politici, ale odborné věci by měli nechat odborníkům,“ domnívá se sochař.