Jarošovy fotografie apelují i pomáhají

Praha – Rok strávil fotograf Milan Jaroš mezi tělesně a duševně postiženými dětmi díky tvůrčímu stipendiu od hlavního města a připravil pak unikátní kolekci. Šestatřicet velkoformátových snímků si od autora převzal primátor Prahy. Podle něj jsou snímky inspirací, jak může město pomáhat handicapovaným. Na výzvu soutěže Czech Press Photo odpověděl, že by rád nafotil, jak žijí postižené děti. Roční grant Prahy mu umožnil pohled zblízka.

„Pro mě to bylo umocněné tím, že se mi narodily dvě zdravé děti. Na snímcích však nejsou jen dobrovolníci, jsou tam učitelky ve školkách a školách, které berou hrozně málo peněz a dělají to. Přitom každý den musí být jiný a nápaditý,“ komentoval své fotografie Jaroš.

Právě přístup k postiženým považuje fotograf za možná nejpozitivnější změnu české společnosti v posledním dvacetiletí. „I když samozřejmě pořád tam zůstává spousta věcí, které je nutné řešit. Jako třeba bezbariérová doprava,“ připomenul fotograf.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Jeden příklad: bezbariérové okolí Jedličkova ústavu v Praze končí u vstupu do nejbližší stanice metra. Vozíčkář, který chce jet do centra, musí nastoupit do metra v opačném směru. Teprve v příští stanici se totiž dostane na správné nástupiště. V jiné stanici směrem do centra zas naopak nemá kudy vystoupit.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda situaci komentoval: „Pochopitelně je to investice obrovská, v řádech desítek a stovek milionů. Proto jen vítám takovou fotografii, protože bude říkat občanům Prahy, že ty peníze nevyhazujeme zbytečně.“

Milan Jaroš pracuje jako fotograf v Respektu. Fotil pro New York Times, International Herald Tribune, The Wall Steet Journal, l´Hebdo, Courriere International, Chicago Tribune. V roce 2009 získal ocenění UniCredit Bank Young. V roce 2009 vyhrál 1. cenu v soutěži Czech Press Photo za sérii fotoreportáží z každodenního života a 3. cenu za portrét. V roce 2010 v té samé soutěži vyhrál 3. cenu v kategorii Aktualita.

Vydáno pod