Nejistá sezona ústeckého divadla

Ústí nad Labem – Severočeské divadlo opery a baletu vstupuje do nejisté sezony. Dosavadní ředitel je na odchodu a nový ještě nebyl vybrán. Město totiž trvá na tom, že musí udržet soubory při životě za podstatně menší dotaci, než kterou chtěl současný šéf. Ten ale tvrdí, že operu a balet za méně než šedesát milionů korun dělat nejde.

Situace je prý natolik vážná, že by divadlo nemuselo mít už v prosinci na výplaty. „Děláme vše proto, aby divadlo fungovalo v nezměněné podobě,“ uklidňuje ale obavy náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS).

Do problémů se ústecká scéna dostala kvůli sporu s městem o to, kolik peněz na sezonu potřebuje. Dosavadní ředitel Tomáš Šimerda žádal šedesát milionů korun, město ale chtělo, aby ušetřil. „Ten současný bohužel ukázal, že to neumí,“ poznamenává Řeřicha. Tomu se Šimerda brání: „Jestliže o mě říká, že neumím hospodařit, je to lež a pomluva.“

Tvrdí, že vždy chtěl jen na výplaty a na údržbu. Na hostující režiséry, dirigenty a výtvarníky nebo na kostýmy si divadlo vydělává samo. Město přesto hledá divadlu jiného šéfa, který vystačí se sedmačtyřiceti miliony. „Operní divadlo za 47 milionů provozovat nelze,“ namítá ale Šimerda.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Radnice přesto čtyři odvážlivce, kteří chtějí šéfovat divadlu s nižším rozpočtem, našla. „Jestliže to bude někdo tvrdit, tak je naprostý šílenec nebo totální diletant,“ domnívá se Šimerda. Město je jiného názoru. „Nemám obavy o to, že by divadlo do budoucna nefungovalo,“ podotýká náměstek Řeřicha. Nového ředitele chce Ústí vybrat do tří týdnů.

Dosavadní ředitel se obává, že s tak malým rozpočtem bude Severočeské divadlo jiné než dosud – spíše se bude podobat lázeňskému orchestru s malým baletem a komorním sborem.