Dnešní noc přinese světovou premiéru snímku Alois Nebel

Praha – Osmašedesátý ročník filmového festivalu v Benátkách je v plném proudu. Světovou premiéru už za sebou mají slavní tvůrci jako George Clooney, Roman Polanski, Madonna, David Cronenberg nebo Steven Soderbergh. Teď se blíží premiéra českého zástupce, filmu Alois Nebel, který koprodukovala Česká televize. Novinářská projekce snímku proběhla včera v deset hodin večer a dnes o půlnoci proběhne premiéra oficiální světová. Snímek tvůrců Tomáše Luňáka, Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka slaví svojí účastí na festivalu mezinárodní úspěch. A to ještě před svou zářijovou premiérou v českých kinech.

Film, který vznikl ve spolupráci s Českou televizí, je natočený na motivy stejnojmenné komiksové trilogie. Celý film je zpracovaný metodou rotoskopie. Ta spočívá v tom, že se materiál předtočí s živými herci a pokud možno v prostředí, kde se děj odehrává. Pak se obrázek po obrázku každá část překresluje. „Pan Krobot se překresluje výborně. Karel Roden vypadá, že má ostře řezané rysy, ale dal mi hodně zabrat. Největším oříškem ale pro mě byla Tereza Voříšková. Nevím, čím to je, nedá se to určit,“ popisuje Švejdík. Pro usnadnění kresby byli herci při natáčení výrazně nalíčeni. „Bylo to takové expresivní líčení, takový až německý expresionistický film. Zdůrazňovaly se vrásky, herci vypadali docela hororově,“ říká.

Vstup Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Po projekci v Benátkách pojede snímek do Toronta. Uvedení na kanadské přehlídce je důležité především proto, že se označuje za „vstupní bránu neamerických filmů pro severoamerický film“. Webové stránky torontského festivalu popisují Aloise Nebela jako film, který „evokuje česká díla nové vlny 60. let, konkrétně Ostře sledované vlaky“.

Čeští diváci mohou zatím zhlédnout filmový trailer, ať už v kinech, nebo na internetu. Na hudbě k filmu pracoval výtvarný tvůrce Aloise Nebela Jaromír 99, jinak zpěvák a textař skupiny Priessnitz, s kolegou z kapely Petrem Kružíkem a zároveň Dušanem Neuwerthem a Janem P. Muchowem. Václav Neckář a Marie Rottrová společně pokřtí 23. září soundtrack v Divadle Archa. V rámci křtu vystoupí v Arše kapely Priessnitz a Umakart.