Čechovův Racek přelétl nad DISKem

Praha - Absolventský ročník katedry činoherního divadla DAMU připravil Čechovova Racka. Hlavní role v této smutné komedii hrají Marie Štípková a Tomáš Klus. Premiéra bude dnes večer v pražském studentském DISKu. Komedie, v níž je skoro každý nemocen touhou po něčem, co nemá, a láskou k někomu, kdo miluje někoho jiného, láká divadelníky stále k dalším uvedením. Nejpodařenější inscenace zatím patří režisérům Otomaru Krejčovi, Petru Léblovi a Vladimíru Morávkovi. V novém provedení DISKu neexperimentovali a věrně se drželi Suchařípova překladu.

„Už při obsazování rolí jsem myslela na to, aby tam každý z herců měl své osobní téma,“ uvedla režisérka inscenace Tereza Ludvíková.  

„Práce na Rackovi A. P. Čechova (1860–1904) pro nás znamená završení divadelního studia i divadelní sezony. Čechovův text není pouze 'hrou o divadle', přesto se téma talentu, ctižádosti a tvorby vnucuje více než naléhavě. Přece jen jsme ročník, jenž právě opouští hájemství DISKu: Již brzy spadneme do víru. Přežijeme, nebo nás přivede do záhuby?,“ uvádějí v tiskové zprávě inscenátoři. „Člověk je nucen svým okolím převzít nějakou masku a s tou maskou prostě pak citlivě nakládat,“ doplnil herec Tomáš Klus.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Dramaturgie hry se proto soustředila především na hledání osobních témat posluchačů herectví. Citlivá režie Terezy Ludvíkové od počátku předpokládala zásadní osobnostní vklad jednotlivých herců a generační konflikt hry přenesla do roviny základních postojů/přístupů k životu.

Při světové premiéře v roce 1895 v Petrohradě hra propadla a Čechov pak dlouho nechtěl povolit její další nastudování. Dnes patří Racek mezi nejhranější Čechovovy hry. „Čechov byl geniální, že dokázal odpozorovat vztahy, a vykreslit je tak, že jsou platné dodnes,“ upozornila představitelka Arkadiny Marie Štípková.

Pro studenty DISKu je Racek posledním absolventským představením, podle Vladislava Vančury například připravili i divadelní verzi Markéty Lazarové.

  • Z inscenace v divadle DISK autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1495/149429.jpg
  • Z inscenace v divadle DISK autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1495/149430.jpg