Zajímejte se o nejlepší český design

Praha – Na zajímavé, pozoruhodné nebo význačné osobnosti a počiny v oblasti designu mají laickou i odbornou veřejnost upozornit výroční ceny Czech Grand Design. Záznam večera, na němž byli přesně před týdnem oceněni nejlepší čeští designéři minulého roku, uvede ČT2 dnes od 20:00. Předáváním prestižních ocenění provádí Marek Eben, podle jehož pořadu Na plovárně byl večer ve Stavovském divadle koncipován.

Titul Grand designér 2009 a zároveň Grafický designér roku si odnesl Petr Babák za vizuální styl, informační systém a knihu pro pražskou Národní technickou knihovnu a za publikaci Projektil architekti 2002/2008.

Za Národní technickou knihovnu byli oceněni také autoři mobiliáře knihovny ze studia HipposDesign, kteří vyhráli v kategorii Designér roku. Na toto ocenění byla nominována i Lucie Koldová, která si nakonec odnesla cenu v kategorii Objev roku mimo jiné za návrh víceúčelové kolekce nábytku Home Fitness.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Český design se v současnosti vrací k trendu spolupráce s tuzemskými firmami a k inovaci jejich kolekcí. Tak tomu je i v případě Jana Klosse a Jakuba Korouše, kteří spolupracovali s firmou Botas, výrobcem roku 2009, na nové edici bot a doplňků Botas66.

Každý model, který vytvořili, je podle designérů spojen s určitou charakteristikou jeho nositele. „Třeba model Gentleman Junior je žlutá bota se svítivě žlutou podrážkou, která říká, že navenek jste gentleman, a přitom v jádru mladý a extravagantní,“ uvádí příklad Jan Kloss.

Czech Grand Design má mimo jiné probudit v Češích větší zájem o design. „Mnoho Čechů kupuje české věci. Letos je neuvěřitelná úroda šperků, která se promítla i v nominacích, Češi rádi nosí originální český šperk,“ přidala svůj tip ředitelka přehlídky Designblok a jedna z organizátorek soutěže Jana Zielinski.

Laici, kteří se o design zajímají, mohli poprvé v letošním ročníku rozhodnout svými hlasy, který designér z nominovaných je nejvíce oslovil. Cenu veřejnosti získalo studio Oficina za design televize Prima Cool.

Souhrnný obrázek o české designové scéně v roce 2009 si mohou udělat návštěvníci Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Od 10. do 21. března jsou zde vystaveny práce tvůrců umístěných na prvních šesti místech v jednotlivých kategoriích.

Vydáno pod