Deset tisíc věcí - deset tisíc let Zdeňka Sklenáře

Praha - Galerie hlavního města Prahy připravila v Domě U Kamenného zvonu rozsáhlou retrospektivní výstavu malíře, ilustrátora a pedagoga Zdeňka Sklenáře, od jehož narození v dubnu uplyne 100 let. Umělec nazývaný „alchymistou české malby“ ve svém díle propojoval různé kulturní vlivy napříč staletími a zeměpisnými vzdálenostmi, více než 110 vystavených prací jej představuje od 30. do 80. let 20. století. Expozice s názvem Deset tisíc věcí - deset tisíc let potrvá do začátku června, dílo umělce budou moci zhlédnout i návštěvníci EXPA 2010 v Šanghaji, kde bude součástí expozice českého pavilonu.

Sklenářovy ilustrace ke Starým řeckým bájím a pověstem Eduarda Petišky provázejí dětské čtenáře již po několik desetiletí. Univerzální sdělnost a originalita Sklenářových děl se potvrdila nebývalým úspěchem loňské výstavy v Národní galerii Číny v Pekingu; Sklenář v 50. letech Čínu navštívil a asijská kultura ho silně ovlivnila. „Jeho zájem o čínskou kulturu souzněl i se zájmem o kaligrafii, krásné písmo. Pobyt v číně ho obohatil o nejstarší projevy písemné kulutry,“ vysvětluje kurátor výstavy Ivo Binder.

Umělec se nikdy nepřidal k žádné umělecké skupině. „Velmi zajímavou technikou bylo například propalování obrazu rozpálenými předměty nebo řezání nožem do polozaschlé malby,“ říká Sklenářův synovec, galerista Zdeněk Sklenář.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)


Součástí výstavy je i projekce Sklenářových ilustrací čínské pohádky Opičí
král
- ilustrace lze vidět na obrázcích, ale i v animované formě na projekční stěně. Animace vytvořil Ondřej Doležal a studio pixl-e. V jedné z místností Domu U Kamenného zvonu se bude promítat i film Čína Zdeňka Sklenáře v režii Martina Dostála. Na závěr výstavy bude představen další Dostálův film o Sklenářově díle s názvem Deset tisíc věcí deset tisíc let.

Autorem vizuální podoby nejrozsáhlejšímu Sklenářovu výstavnímu představení od 80. let 20. století dal český umělec Federico Diaz. K výstavě vychází monografický katalog s texty Ludmily Vachtové a Ivo Bindera.