Rumunské rapsodie pro orchestr zaplní Rudolfinum

Praha - Jeden z významných dirigentů současné hudební scény Ion Marin provede s Českou filharmonií 25. a 26. března v Dvořákově síni Rudolfina Rumunské rapsodie pro orchestr od rumunského skladatele George Enesca. Rumunský skladatel, houslista, dirigent a pedagog George Enescu (1881-1955) se od počátku své umělecké kariéry zajímal o rumunský folklor. Tímto tématem jsou ovlivněny i dvě Rumunské rapsodie pro orchestr z let 1901 a 1902. Dále je na programu ukázka z baletu Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva a Lisztův Klavírní koncert Es dur.

„V Praze jsem už za poslední rok a půl počtvrté. Českou filharmonii jsem dirigoval již třikrát. Myslím si, že ČF je jedno z největších bohatství české kultury, je to nejenom instituce dnešní doby, ale má také významnou tradici, nese v sobě hodně z české hudby a kultury. Má skutečně světovou úroveň. Stačí deset minut a jste na stejné vlně,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Ion Marin.

„Najít společnou řeč je širší záležitost. Hlavní jsou zkoušky, ale fungují zde i instinkty, tak jako při tanci. Čistě psychologicky vzato, trvá to tak tři, čtyři minuty, než se naladíme na stejnou frekvenci, a nebo nenaladíme. Když nastane tato situace, tak si musíme dát pozor, abychom si nešlapali na paty. Jednoduše řečeno, buď se jedná o lásku na první pohled, nebo ne. S ČF to byla láska na první pohled,“ doplnil dirigent.

Ion Marin hostem Studia6 (zdroj: ČT24)

„Co se Georga Enesca týká, jeho Rumunská rapsodie je dílo z počátku 20. století, které napsal, když mu bylo 17 let. Česká filharmonie se už léta věnuje tzv. národní škole, tedy hudbě střední Evropy, která se opírá o folklor. Takže je to svého druhu rozšíření tohoto repertoáru,“ uvedl dále v rozhovoru Marin.

Dílo Franze Liszta, jednoho z hlavních představitelů romantismu, přednese portugalský klavírista Artur Pizarro, který poprvé vystoupil na veřejnosti ve věku tří let a o rok později debutoval v portugalské televizi.

Ion Marin

se narodil v Rumunsku, je občanem Rakouska a v současnosti žije ve Švýcarsku. Hudební vzdělání získal na Akademii George Enesca v Bukurešti, v Salzburg Mozarteum a na Accademia Chigiana v Sieně. Studoval dirigování, hru na klavír a skladbu. V současné době vede přední světové orchestry, získal renomé v operním i symfonickém repertoáru a jeho nahrávky byly oceněny několika prestižními cenami.