Zapomenuté transporty do New Yorku

New York - Historik a politolog Lukáš Přibyl dostal jedinečnou příležitost představit v New Yorku svůj čtyřdílný filmový cyklus Zapomenuté transporty. Pod záštitou Václava Havla, Karla Schwarzenberga a Miloše Formana představí o následujícím víkendu americkému publiku svou dokumentární sérii v Gerald W. Lynch Theater přímo na Manhattanu.

V sobotu 27. března večer američtí diváci uvidí nejprve Zapomenuté transporty do Estonska, v neděli jsou na programu ostatní tři Přibylovy filmy. Po úvodní projekci festivalu bude následovat diskuse s Lukášem Přibylem, které se zúčastní také čtyři téměř devadesátileté dámy, jež přežily estonský transport. Tři z nich žijí v současné době ve Spojených státech, čtvrtá přicestuje společně s Lukášem Přibylem a střihačem Zapomenutých transportů Vladimírem Barákem z České republiky.

„Jsem rád, že zapomenutý příběh žen deportovaných do Estonska můžeme představit tak velkému publiku a že se při této příležitosti mohou ještě jednou setkat ty, které to přežily. Škoda jen, že se jich tohoto významného okamžiku nedožilo více,“ uvedl Lukáš Přibyl.

Zapomenuté transporty uvede jeden ze Sedmi statečných

Zapomenuté transporty do Lotyšska, Estonska, Běloruska a Polska budou promítnuty v rámci prvního ročníku Filmového festivalu odkazu šoa, organizovaného významnou americkou nadací Great Music for a Great City. Kromě čtyř Přibylových filmů pořadatelé festivalu v programu nabízí už jen Dalekou cestu Alfréda Radoka a Děti noci (Children of the Night) Marion Wiesel, dokumentaristky a manželky nositele Nobelovy ceny za mír, filozofa a politického aktivisty Elieho Wiesela, který by se měl  festivalu osobně zúčástnit.

Zástupci nadace pozvali na tuto významnou událost kromě osobností politického života také některé osobnosti amerického kulturního dění, jako například Miu Farrow, Richarda Gerea nebo Al Pacina.

Zapomenuté transporty Lukáše Přibyla v sále pro 650 lidí uvede americká herecká legenda Eli Wallach, známý například z westernu Sedm statečných, společně se svou ženou Anne Jackson, která se proslavila jako herečka zejména v představeních na Brodwayi.

Zapomenuté transporty do Polska byly nedávno oceněny Českým lvem za nejlepší dokument uplynulého roku a získaly také Cenu filmových kritiků.

Zapomenuté transporty Lukáše Přibyla na programu Filmového festivalu odkazu šoa
Zdroj: ČT24/4press
Vydáno pod