Děti noci ztrácí a jsou ztracené

Praha - Martha Issová a Jiří Mádl se v roce 2008 představili v hlavních rolích dramatického příběhu z městské periférie. Film Děti noci uvede ČT1 dnes od 20:00 v televizní premiéře. Režisérka snímku Michaela Pavlátová získala za své předchozí, animované filmy řadu mezinárodních ocenění. Za Řeči, řeči, řeči byla dokonce nominována na Oscara. Ve svém druhém celovečerním projektu Děti noci vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína.

Hrdinkou příběhu ze současné Prahy je mladá dívka Ofka (Martha Issová), která po nečekaném rozchodu s přítelem (Jan Dolanský) a zradě své nejlepší kamarádky (Kristýna Nováková) marně hledá smysl života. Zaujatá sama sebou nevnímá lásku věrného kamaráda Ubra (Jiří Mádl). Ofka pracuje jako prodavačka v nonstop otevřené prodejně u svého švagra (David Novotný) a žije ve zvláštním spojení s lidmi, kteří jsou stejně jako ona vzhůru, když ostatní spí. Až loupežné přepadení, jehož obětí se v nonstopu stane, ji probudí z letargie.

„Některé Ofčiny pocity poznávám, ale nejsem to já. I když fyzicky jsme si trochu podobné. Věřím však, že se s ní diváci ztotožní, že jí budou držet palce,“ říká Martha Issová, která si s potěšením zahrála se svou matkou, Lenkou Termerovou. „Doufám, že něco z našeho vztahu zafunguje i ve filmu,“ dodala. 

Obsazení Marthy Issové do role Ofky bylo jasné hned od počátku. „Při práci na scénáři jsem ji už měla před očima, takže jsme několik posledních měsíců byly jako by stále spolu,“ prozradila Michaela Pavlátová.

Producenti s režisérkou měli ovšem velký problém s obsazením vhodného představitele pro roli Ubra. Jiřího Mádla pozvali až na čtvrté kolo kamerových zkoušek. „A byl prostě nejlepší. Doufám, že tato role byla pro něj i pro diváky něčím trochu jiným, novým,“ dodává Pavlátová. S tím souhlasí i Mádl: „Je to určitě odlišná role, role outsidera, jehož hlavní motivací je neztratit jedinou osobu, kterou v životě má rád.“ 

Scénář filmu Děti noci získal v rámci Českého lva 2005 Cenu SAZKY za nejlepší nerealizovaný scénář. Českého lva si o tři roky později odnesla i Lenka Termerová za vedlejší roli. A Martha Issová a Jiří Mádl byli oceněni za nejlepší ženský a mužský herecký výkon na Karlovarském festivalu v témže roce, tedy v roce 2008.