Po 36 letech zahráli Plastic People of the Universe v hospodě Na Americe

České Budějovice - V Rudolfově u Českých Budějovic v noci na dnešek skončilo třicet šest let trvající čekání na koncert Plastic People of the Universe. Komunistická policie v roce 1974 koncert překazila, diváky zbila a rozehnala. Brutální zásah spustil lavinu zásahů proti Plastic People. Vyvolal velký odpor a stal se také jedním ze základních kamenů vzniku Charty 77. Na místě surového incidentu teď odhalili členové skupiny i zástupci undergroundu žulovou pamětní desku.

Hospoda Na Americe je dnes již historickým místem. Právě zde se měl uskutečnit koncert Plastic People. Muzikanti však stačili jen vybalit nástroje. Lídr skupiny Mejla Hlavsa pak diváky uklidňoval, ale marně. „Chceme, abyste to uvedli do pořádku, než přijedou příslušníci,“ říká na dobovém záznamu z roku 1974 organizátor koncertu.

Sál, kde měl koncert probíhat, zůstal od té doby uzavřený, sloužil jen jako skladiště. Opět se jeho dveře otevřely až teď. Kapela v pozměněném složení přijela, aby dokončila koncert. Diváci se sem také vrátili a někteří zvolili i původní oblečení. Tentokrát ale už nemuseli uhýbat policejním obuškům, ani se bránit před útočícími psy. Ukázku komunistické brutality bude připomínat jen žulová pamětní deska.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)