Festival ve Zlíně zakulatí tři století oslavenci

Zlín - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně má letos hned několik důvodů k oslavě, „kulatiny ze všech nejkulatější“ jsou ale spojeny s několika významnými jmény české, respektive československé kinematografie a kultury vůbec. Festival na 50. ročníku uctí tři osobnosti, které se narodily v roce 1910 a letos by tak oslavily sté narozeniny - Karla Zemana, Elmara Klose a Františka Hrubína.

Básníka, dramatika a překladatele Františka Hrubína připomene festival ve Zlíně zřejmě jeho nejslavnějším kinematografickým počinem. Na program bude zařazen film Otakara Vávry z roku 1966 Romance pro křídlovku, která vznikla podle Hrubínovy knihy a na jejímž scénáři spisovatel spolupracoval. Ve Zlíně představí blížeji i dalšího „stoletého“ oslavence, scenáristu a pedagoga Elmara Klose, největší pozornost ze zmíněné trojice bude ale věnována Karlu Zemanovi.

Slavný režisér působil ve zlínském filmovém studiu od roku 1943, tedy od svých 33 let. Kromě výstavy Filmový kouzelník Karel Zeman, která se do Zlína vrátí po několikaměsíčním putování po světě, se lidé mohou těšit na jeho deset celovečerních snímků, například Barona Prášila, Vynález zkázy, Cestu do pravěku, Pohádku o Honzíkovi a Mařence nebo Čarodějova učně. Chybět nebude ani pásmo s Panem Prokoukem.

Do Zlína zavítá několik tehdy dětských herců ze Zemanových filmů. Účast přislíbili například hrdinové snímku Cesta do pravěku, přijede i hlavní představitel snímku Ukradená vzducholoď Michal Pospíšil.

Narozeniny s festivalem ve Zlíně

Tvářím, které proslavily dětské role, se letos bude věnovat i nesoutěžní sekce Když velcí byli malí. Představí se v ní Vladimír Dlouhý v Kachyňově Už zase skáču přes kaluže, Maroš Kramár ve Vláčilově Pověsti o stříbrné jedli, Magda Vášáryová v Pavlovičově snímku Senzi mama. Mezi už tradiční návštěvníky Zlínfestu budou letos patřit i další „dětští herci“ - Filip Renč nebo Karel Smyczek, který ve Zlíně oslaví 60. narozeniny.

Jubilejní festival ve Zlíně se koná od 30. května do 6. června, a to už popadesáté. Od historického zahájení tradice zlínských českých festivalů, tedy od prvních Filmových žní, navíc letos uplyne 70 let. Pořadatelé na stránkách festivalu zveřejnili výzvu, aby se jim ozval člověk, který se narodil 18. ledna 1961, tedy v historicky první den v tradici konání novodobých zlínských festivalů.