Fresh filmem je i česká Jáma

Praha – V Česku se ochladilo ze dne na den o dobrých deset stupňů a přituhlo i na osmém ročníku Fresh Film Festu, který v neděli večer zakončila projekce finské hororově laděné komedie Rare Exports o Santa Clausovi. Zároveň byli vyhlášeni vítězové čtyř soutěžních kategorií této přehlídky zaměřené na debutovou a studentskou tvorbu. Úspěch zaznamenali i čeští začnající filmaři.

V kategorii Fresh Generation (mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů) zvítězil americký snímek Jess + Moss režiséra Claye Jetera. Mezinárodní porota – v níž zasedal mimo jiné maďarský režisér Benedek Fliegauf, jehož film Lůno se právě promítá v tuzemských kinech - ocenila „vytříbenou rekonstrukci lidské paměti a výjimečnou atmosféru vytvořenou emotivními a poetickými obrazy“. Film zobrazuje vzpomínky na prázdninové zážitky malého chlapce a jeho dospívající sestřenice. Porota také z této kategorie zmínila snímek Bellflower rovněž amerického režiséra Evana Glodella „pro jeho kreativní energii a odvahu, se kterou přesahuje filmové konvence“.

V soutěžní sekci Konfrontace (mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních studentských filmů) si Cenu za nejlepší film odnesl estonský dokumentární snímek Jáma českého režiséra Jiřího Stejskala. Jáma je příběh poněkud netypické rodiny z Kyjeva, která bojuje proti nedodržování majetkových zákonů. Porotci, mezi nimiž byl českým zástupcem režisér Robert Sedláček, vítězství snímku okomentovali slovy: „V souvislosti s tímto filmem bychom rádi parafrázovali Milana Kunderu, který říká: Dobrý příběh umožňuje divákovi dívat se na svět a smát se i nejvážnějším věcem jako Bůh.“ Zvláštní uznání porota přiřkla v této kategorii snímku Long Distance Call (Dálkový hovor) režiséra Grzegorze Muskaly za „vynikající scénář, který poukazuje na hlubokou znalost lidské povahy“.

Jáma (režie: Jiří Stejskal) - vítěz sekce Konfrontace na Fresh Film Festu 2011
Zdroj: ČT24/Fresh Film Fest

V kategorii Theatre Optique (mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů) Cenu za nejlepší film získal německý snímek Wanderend Haus voll Vogelwasser (Toulavý dům plný ptačí vody) režisérky Veroniky Samartsevy „za srdečný a osobní přístup, vynikající zvuk a osobitou uměleckou stránku“. Speciální cenu si odnesl film Life Is a Bitch (Život je pes) české režisérky Michaely Hoffové, kde porota (českým zástupcem mezi jejími členy byl Jakub Dvorský ze studia Amanita Design, který má na kontě kromě počítačových her Samorost a Machinárium také spolupráci na Svěrákově filmu Kuky se vrací) ocenila „jedinečný a svěží styl a humor“. Český Graffitiger, který se letos neúspěšně ucházel o studentského Oscara, vyšel naprázdno i na Fresh Film Festu.

Ryze česká porota (Pavel Göbl, Petra Hůlová, Tobiáš Jirous) ryze české studentské sekce Fresh Czech vybrala jako nejlepší film snímek Příznaky režiséra Tomasze Wińskiho. Členové poroty ocenili, že jde o „řemeslně zvládnutý sevřený film se závažným neokázalým tématem, výbornými hereckými výkony, dobře napsaným scénářem, vypointovanými dialogy a dobrým použitím hudby“.

Wanderend Haus voll Vogelwasser - vítěz sekce Theatre Optique na Fresh Film Festu 2011
Zdroj: ČT24/Fresh Film Fest

Celkem nabídl osmý ročník Fresh Film Festu, jehož hlavním tématem byl vzdor, od 24. do 28. srpna v Praze téměř 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části. Zavítalo na něj kolem 7 000 návštěvníků.