Je možné projít zašlý Máchův kraj prstem po mapě

Praha - Vývoj mapového zobrazování krajiny mezi Českou Lípou, Mělníkem, Bělou pod Bezdězem a Úštěkem představuje v pražské Galerii Klementinum nová výstava nazvaná Svět zašlý - Máchův kraj na starých mapách. K výročí 200 let, které letos od od narození Karla Hynka Máchy uplynou, ji uspořádala Národní knihovna za podpory ministerstva kultury. Výstava map Máchova kraje v Galerii Klementinum potrvá od 8. dubna do 30. května.

„Návštěvníci výstavy budou mít příležitost vyhledat na mapách i několik zaniklých staveb, které K. H. Mácha ve svém díle zmiňuje,“ sdělila Barbora Stýblová z Národní knihovny. Ctitelé díla jednoho z nejslavnějších českých básníků tak budou mít možnost na starých mapách najít například místo popravy hrdiny Máchovy nejslavnější básně Máj.

Na Kokořínsku a v kraji pod Bezdězem Mácha hledal inspiraci také pro prózu Cikáni i další díla; například Vězně na Bezdězu či Rozbroj světů. Turisticky zajímavá krajina na pomezí středních a severních Čech nese na básníkovu počest pojmenování Máchův kraj od poloviny minulého století.

Výstava představuje nejstarší zobrazení regionu na mapách z počátku 15. století i na novějších atlasech nizozemské produkce. Nechybí zvláštní mapka Českolipska umístěná jako pouhý dekorativní prvek rozměrné barokní grafiky. Součástí expozice jsou i pruské vojenské mapy.

Sám Mácha možná mohl vést kroky svých četných pěších putování podle map nejslavnějšího českého kartografa počátku 19. století, duchovního Františka Jakuba Jindřicha Kreibicha. Prohlédnout si je mohou také návštěvníci výstavy, stejně jako novější speciální turistické mapy a průvodce. Nechybí ani mapa k nerealizovanému projektu železniční tratě ze Štětí do Dubé.

  • Svět zašlý - Máchův kraj na starých mapách zdroj: Národní knihovna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155815.jpg
  • Svět zašlý - Máchův kraj na starých mapách zdroj: Národní knihovna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155814.jpg