Iberoamerická kultura se opět představuje v Česku

Praha - Druhý ročník festivalu TRANSTEATRAL se koná v Praze ve dnech 9. – 13. dubna 2010. Nabídne produkce převážně ze španělských regionů. Centrem se stejně jako v minulém roce stalo Divadlo v Celetné, část programu se odehraje také například ve Studiu Švandova divadla a v Institutu Cervantes. Podobně jako v minulém roce je připraven různorodý program, který skrz divadlo, hudbu, literaturu, tanec, kinematografii a další umělecké aktivity přibližuje kulturní prostředí IberoAmeriky, tj. Iberského poloostrova a zemí Latinské Ameriky. Divadelní představení letos doplní koncert česko-kubánské skupiny Santy y su marabú, festivalový mexický bazar, projekce španělské a argentinské filmové tvorby v Instituto Cervantes a další překvapení.

Festival se v letošním roce zaměří na Španělsko a nabídne několik vystoupení španělských souborů. V pátek 9. dubna zahájí v Divadle v Celetné 2. ročník festivalu soubor Kiku Mistu představením Báječná společnost světla, které na bázi starověkých vyprávění pracuje s metaforou světla a principy stínového divadla.

Dále bude možné vidět loutkové představení souboru Hermanos Olígor a činoherní inscenaci hry autora španělského zlatého věku Tirso de Moliny. Součástí programu bude i scénické čtení nového českého překladu hry katalánského dramatika Sergiho Belbela pořádané ve spolupráci s Divadlem Letí a agenturou DILIA a nová inscenace Davida Llorenteho a studentů Gymnázia Budějovická. Diváci se dále mohou těšit na další divadelní inscenace, filmové projekce, koncerty a teatrologické sympozium.

Festival je určen českému i mezinárodnímu publiku. Zahraniční produkce jsou titulkovány nebo tlumočeny do ČJ, popř. program festivalu nabízí jazykově bezbariérové tituly. Projekce v Instituto Cervantes jsou zdarma.

Na loňském festivalu

vystoupilo kolem 50 umělců z ČR i ze zahraničí. Jako fokus si 1. ročník festivalu TRANSTEATRAL zvolil Argentinu, která byla v programu zastoupena dvěma představeními činoherního souboru El Patrón Vázquez z Buenos Aires a argentinskou filmovou produkcí. Na festivalu se představily i další latinskoamerické země jako Chile, Mexiko a v neposlední řadě Španělsko. To reprezentovala andaluská tanečnice a akrobatka Raquel Madrid a dramatik David Llorente, který se studenty česko-španělského bilingvního Gymnázia Budějovická nazkoušel a představil svou originální adaptaci Donjuan: Verze 8.0. Festival dále nabídl koncerty, filmové projekce, fiesty a odborné sympozium zaměřené na iberoamerické divadlo.

  • Kiku Mistu zdroj: Transteatral http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1562/156173.jpg
  • Hermanos Olígor zdroj: Transteatral http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1562/156172.jpg