Mozart a Salieri zápasí o nesmrtelnost v Pardubicích

Pardubice - Osudový konflikt geniálního hudebníka s jeho umělecky průměrným sokem, hru Petera Shaffera Amadeus, uvede dnes v premiéře pardubické Východočeské divadlo. Herce a pěvce bude doprovázet živá hudba v podání Komorní filharmonie Pardubice; podle hostujícího režiséra Michaela Taranta ale není snahou inscenace pouze ilustrovat operní výstupy. Do konce dubna je na programu šest repríz.

Od slavného filmu Miloše Formana (1984) se divadelní hra liší. „Situace ve hře jsou napsány jinak,“ říká dramaturg Tomáš Syrovátka. Nejde ani o historické drama, přestože vychází z reálných obrazů. Pardubické divadlo uvádí hru v překladu Martina Hilského.

Amadeus zachycuje stále aktuální téma. Je o střetu talentované osobnosti s malostí svého okolí a také o tom, jak trpký může být úděl lidské průměrnosti. Roli Mozarta svěřil režisér Ladislavu Špinerovi, který už tutéž úlohu dříve hrál ve Slezském divadle v Opavě. Jeho soka Antonia Salieriho, jenž provází diváky dějem, ztvární Josef Vrána, v úloze Mozartovy manželky Konstance vystoupí hostující Petra Tenorová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Přímo na jevišti herce doprovází pardubická komorní filharmonie. „Sebelepší nahrávka nemůže nahradit živý orchestr, navíc výborný,“ říká režisér Michael Tarant. „Mozart je náš tradiční repertoár, ale jeho prezentace v takovémto kontextu je netradiční a nová,“ dodává šéfdirigent tělesa Marko Ivanović.

  • Amadeus zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152422.jpg
  • Amadeus autor: Michal Klíma, zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1563/156291.jpg
Vydáno pod