Češi dovezou na EXPO 2010 štěstí

Praha/Šanghaj – Vyprosit si štěstí u sochy svatého Jana Nepomuckého na Karlově mostě si musí ode dneška lidé „osaháním“ nových kopií bronzových plaket. Desky, které byly na soše umístěné od 70. let 20. století a které si především turisté hladí pro štěstí, sundali dnes pracovníci Galerie hlavního města Prahy. Poputují totiž na světovou výstavu EXPO 2010 do čínské Šanghaje.

Jedna z desek představuje zpověď královny Žofie, druhá shození těla Jana Nepomuckého do Vltavy. Především druhá z plaket je od prstů turistů k nelibosti památkářů docela vyleštěná, symbolem štěstí se přitom staly  náhodou.

„Je to legenda, kterou vytvořila jedna průvodkyně v roce 1991 pro turisty. Z historie je známo, že se prsty kladly na kříž, který je přímo položen v místě, kde byl Jan Nepomucký vhozen do Vltavy,“ vysvětlila Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Příležitost požádat o splnění přání budou mít od 1. května i návštěvníci výstavy EXPO. Hned u vchodu do českého pavilonu bude umístěn model části Karlova mostu se sochou Jana Nepomuckého, do níž se zasadí skutečné desky. Chybět prý nebude ani panorama Hradčan. Návštěvníci si tak budou moct vyfotografovat dokonalou kulisu turistické Prahy.

Komisař české účasti na světové výstavě Pavel Antonín Stehlík upozornil, že cílem vystavení desek v Šanghaji není předat světu zprávu o Janu Nepomuckém, ale o štěstí, které si u něj kolemjdoucí vyprošují. „Šel jsem po Karlově mostě a viděl jsem, jak parta Japonců šahala na reliéfy pro štěstí,“ prozradil Stehlík, kde se vzal nápad pro český pavilon.

Desky o rozměrech 64 krát 54 centimetrů vážící kolem 20 kilogramů budou do Číny převezeny letecky ve speciální dřevěné bedně. Původní zrestaurované originály zůstanou v Česku, stejně jako dosud si je budou moci prohlédnout návštěvníci Muzea Karlova mostu.