Modrovous - hra o inverzi vlády muže a prokletí ženy

Praha – Tři příběhy o jednom příběhu ženy a muže, které vychází z legendy o muži s modrými vousy, uvedlo Dejvické divadlo jako druhou premiéru sezony. Hra Modrovous/suovordoM si pohrává se vztahovou problematikou – s otázkou, jak je to dnes ve vztahu s rolí muže a ženy a co ženy opravdu chtějí, aby muž byl. Režisérka představení Petra Tejnorová, zároveň i spoluautorka hry, obsadila do hlavních rolí Jaroslava Plesla a Marthu Issovou.

Představení vychází ze starého japonského příběhu o muži s modrými vousy, jehož krutost nakonec dostihla ženská lest. Variací tohoto příběhu je nesčetně a byly zpracovány mnoha světovými autory.

Tvůrce v Dejvickém divadle v příběhu nejvíce zajímala inverze vlády muže a prokletí ženy. Žena, proměňujíc se v anděla, mění muže v bestii. Už nestačí, aby se jen nechávala milovat. I ty nejnadějnější city musí ověřovat a kontrolovat, aby se nestaly záminkou pro jiné, méně krásné city a tužby. 

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Muži se zmítají mezi dvěma fikcemi. „Stejně jako my ženy se dnes už neřídíme intuicí, tak muži jsou ženami tlačeni, aby byli citliví, empatičtí, a zároveň samci, kteří se o nás postarají. Je to celé takové pomatené,“ vysvětlila Martha Issová.

Modrovous je kombinací činoherního a tanečního divadla, které připravila režisérka Petra Tenorová spolu s Karlem Tománkem. Velký prostor nechala také pro hereckou improvizaci. „Protože jsme se inspirovali korejským žánrovým konstruktem, vznikl mix několika žánrů,“ popisuje představení Tejnorová. Návštěvníci se mohou těšit na něco z hororu, thrilleru i komedie, která se, jak je v Dejvickém zvykem, drží humoru balancujícího na hraně.

Poetiku Dejvického divadla si mohou připomenout i diváci České televize. 1. května odvysílá jednu z nejúspěšnějších inscenací této scény. Příběhy obyčejného šílenství Petra Zelenky měly premiéru v roce 2001 a oceněny byly Cenou Alfréda Radoka.

Modrovous/suovordoM - v režii Petry Tejnorové hrají Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Jana Holcová, Martha Issová, Jakub Gottwald a Lucia Kašiarová. Druhá premiéra 16. dubna; nejbližší repríza 22. dubna.

  • Simona Babčáková ve hře Modrovous autor: Hynek Glos, zdroj: Dejvické divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157817.jpg
  • Modrovous autor: Hynek Glos, zdroj: Dejvické divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157818.jpg
  • Modrovous autor: Hynek Glos, zdroj: Dejvické divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157815.jpg
  • Modrovous autor: Hynek Glos, zdroj: Dejvické divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157816.jpg