Tribeca nabídne 3Shreka

New York - Zítra začne newyorský filmový festival Tribeca. Přehlídku letos nejspíš postihne výpadek v letecké dopravě. Hlavní postavy přesto dorazí: Zakladatel festivalu Robert DeNiro nebo kreslený obr Shrek v novém 3D filmu Zvonec a konec. Robert De Niro po teroristických útocích v září 2001 festival Tribeca spoluzakládal. Původně malá přehlídka měla oživit část Manhattanu po kolapsu dvojčat. Vyrostla do světově významného festivalu. Letošními hosty festivalu budou například herečka Cameron Diazová, Eddie Murphy nebo Renée Zellwegerová.

Tribeca letos uvede 85 celovečerních filmů včetně 30 dokumentů a 47 krátkých filmů. Mnoho z nich bude na přehlídce hledat distributora. Česko na festivalu zastoupení nemá. O odměny v celkové hodnotě 100.000 dolarů (1,86 milionu korun) bude soutěžit 12 filmů a 12 dokumentů. „Filmy přímo nevybírám, ale viděl jsem pár skvělých dokumentů, které tu letos poběží. Podle mě je pro festival podstatná myšlenka přilákat co nejvíc návštěvníků, kultur a zemí. Řekl bych, že se nám to daří,“ řekl Robert De Niro.

Velkou pozornost před začátkem festivalu poutá například oscarový režiér Alex Gibney, jenž představí několik děl. Půjde například o dokument, na němž se podílel, nazvaný Freakonomics podle knihy snažící se o netradiční pohled na ekonomii, přeložené do češtiny jako Špekonomie. Přehlídka nabídne ale i jeho dokument My Trip to Al Qaeda (Můj výlet za Al-Káidou) a zatím nedokončený nepojmenovaný dokument o životě a demisi bývalého newyorského guvernéra Eliota Spitzera.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Oslovit, co nejširší spektrum diváků chtějí pořadatelé i tím, že alespoň některé snímky pomocí jiných médií přenesou do domácností. Lidé si mohou tucet z nich po dobu konání festivalu objednat prostřednictvím kabelové televize. Nabídka bude dostupná zhruba ve 40 milionech domovů. Dalších asi 5000 lidí bude moci sledovat část festivalové nabídky, a to osm celovečerních a 18 krátkých filmů, po internetu, za což zaplatí 45 dolarů (zhruba 840 korun). S podobnou nabídkou letos přišel například i známý filmový festival Sundance.

Komplikace v letecké dopravě nejspíš letos zabrání v účasti některým evropským filmařům. S festivalem se spojí jen pomocí satelitního přenosu. Týká se to například britského režiséra Mata Whitecrosse, který měl na festivalu představit dokument Sex & Drugs & Rock & Roll (Sex & Drogy & Rock & Roll), či francouzského režiséra Pascala Chaumeila, jenž měl na přehlídce doprovázet svůj snímek L'Arnacoeur (Srdcerváč).

  • Tribeca - filmový festival zdroj: Tribeca http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158791.jpg
  • Tribeca - filmový festival zdroj: Tribeca http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158790.jpg
Vydáno pod