Plány autorky Knihy roku Petry Soukupové: scénář a deníky osmnáctileté

Praha - Knihou roku 2009 zvolila porota v soutěži Magnesia Litera dílo spisovatelky Petry Soukupové Zmizet. Kniha složená ze tří samostatných povídek je druhou publikací mladé autorky (1982). Nominaci v soutěži Magnesia Litera získala Soukupová již se svojí prvotinu K moři, kniha byla oceněna Cenou Jiřího Ortena. V rozhovoru pro ČT24 se Soukupová podělila o své dojmy z předávání cen i své plány pro nadcházející měsíce.

„Je to pro mě velký úspěch, ani jsem nedoufala, že by to mohlo dopadnout takhle dobře,“ říká Soukupová, současně s úsměvem popisuje, jak v den předávání byla ještě před vyhlášením výsledků v centru pozornosti médií a pojala proto podezření. Nominovaná byla v kategorii Próza, tam si cenu odnesl Ivan Matoušek s románem Oslava, o to větší pak bylo autorčino napětí.

Více o ceně Magnesia Litera: Pro Magnesii Literu bylo nejlepší Zmizet

Rozhovor s Petrou Soukupovou (zdroj: ČT24)

Soukupová se soustavně věnuje tématu rodinných vztahů, ukazuje, jak nefungující komunikace a často nešťastné náhody poznamenají celý zbytek života zúčastněných. „Nemám za sebou žádná traumata z dětství, nestalo se mi nic tak hrozného jako mým ubohým postavám,“ zodpovídá autorka otázku, která je jí kladena ve většině rozhovorů. Dodává, že postavy v její druhé knize jsou z převážné části zcela smyšlené - v knize K moři tomu tak ještě nebylo.

Více o knize K moři: Petra Soukupová: Jedna kniha spisovatele nedělá

Autorčina prvotina by se měla dočkat cesty na filmová plátna - snímek v režii Karin Babinské nebude doslovným přepisem knihy, půjde o snímek „na motivy“. „Pokud vše dopadne, budeme natáčet příští léto,“ doufá autorka, která nyní pracuje na několikáté verzi scénáře.

Otázkou, na kterou musí Petra Soukupová často odpovídat, je provázanost jejích osobních deníků s její tvorbou. „Deník nemá s knížkami co dělat, většinou švindluju, píšu dny zpátky. Jsou to dost stručné a nudné zápisky. Snažím se zachytit, co bylo v ten den zajímavé,“ říká. S jejími zápisky nebude mít prý nic společného ani chystaná třetí kniha, která je zatím ve stadiu plánování. „Vypadá to na deníkové zápisy 18leté holky během jednoho roku,“ prozrazuje Soukupová. S prací na knize by chtěla začít letos v létě.