Láska Petra a Lucie bude opět tragická a nově rocková

Praha – Velká sláva se chystá na 2. prosince letošního roku v pražské Tesla Areně. Pařížské uličky s proslulými kavárnami budou vítat diváky rockové opery Petr a Lucie (Pietro e Lucia), milostného příběhu „o nenaplněné lásce a její předčasné smrti“ na motivy stejnojmenné novely Romaina Rollanda. Projekt, který vyzývá ke společnému zápasu lidí všech kontinentů proti mezinárodnímu terorismu, bude v Praze uveden ve světové premiéře za účasti desítek celebrit a prý i evropských státníků.

Hudbu a libreto k Petrovi a Lucii napsal Dušan Rapoš, režisér mimo jiné všech tří Fontán pro Zuzanu. Rapoš je ale především skladatelem, kromě hudby k filmům a scénickýcm projektům je také autorem prvního slovensko-amerického baletu Děti Titanicu, který vytvořil pro Balet Slovenského národního divadla. Autorkou textu árií k rockové opře je Eva Vejmělková, choreografie se ujal Jaroslav Moravčík.

V hlavních rolích Petra, Lucie a Ježíše Krista se představí miláček Teatra La Scala tenorista Gianluca Terranova z Milána, římská operní diva Rossela Ruini a vycházející tenorová hvězda Arancam Festa z Monte Carla. V mezinárodně obsazené opeře vystoupí na sto padesát umělců z České republiky, Slovenska, Itálie, Německa, Francie, Monaka, Polska, Ruska a Velké Británie.

Závěrečnou árii Ježíše Krista, kterou posluchači zahraničních rádií znají pod názvem Amore Vittoria, nazpíval za doprovodu anglických filharmoniků, Pražského filharmonického sboru a české hardrockové skupiny Motorband jako první tenorista Peter Dvorský. Je paradoxem, že největší úspěch slavila, když ji na svůj playlist zařadil legendární anglický DJ Steve Price a s velkým ohlasem ji rotoval na heavymetalových hudebních stanicích.

Z hudebníků se návštěvníci mohou těšit na Český národní symfonický orchestr Praha a Český filharmonický sbor z Brna, v rockové sekci pak sólového kytaristu anglické popové hvězdy Lily Allen Jamese Nisbeta nebo německého basového kytaristu Larse Lehmanna, známého ze spolupráce s orchestrem Jamese Browna.

To vše pod taktovkou italského dirigenta Marcella Roty, který je dvorním dirigentem Andrea Bocelliho. Rota si Petra a Lucii prý oblíbil především proto, že dílo považuje za neoklasicistický návrat k tradičně melodické italské opeře plné vznešených citů, temperamentu a vášně a to vše v unikátním propojení s nekompromisním anglicko-německým rockem.

Prosincovou premiéru doprovodí řada přidružených akcí. Návštěvníci budou například v Tesla Areně procházet kordonem vojáků z 1. světové války a po vstupu do haly se prostřednictvím dobových fotografií a stánků přenesou do uliček Paříže.

  • Tenorista Peter Dvorský, skladatel Dušan Rapoš a lídr Motorbandu Libor Matejčik při nahrávání árie Amore Vittoria z rockové opery Petr a Lucie (Pietro e Lucia) zdroj: Roman Roun Agency http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1605/160441.jpg
  • Dobové fotografie z doprovodného programu k rockové opeře Petr a Lucie zdroj: Roman Roun Agency http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1605/160436.jpg